Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Liberecký kraj zaplatí nákup nemovitostí ve Frýdlantu, kde je železniční muzeum

Liberecký kraj poskytne dobrovolnému svazku obcí Mikroregion Frýdlantsko 3,4 milionu korun. Dotace je určená na nákup pozemků a nemovitostí ve Frýdlantu, kde je železniční muzeum provozované spolkem Frýdlantské okresní dráhy. Areál prodávají České dráhy a spolek si ho od nich dosud pronajímal. Dotaci jednohlasně odsouhlasili krajští zastupitelé.

Spolek by měl mít areál dál ve správě. V majetku mikroregionu bude podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) kvůli jednotnému vlastnictví. „Vlastnit bude celou infrastrukturu bývalé železnice," uvedl hejtman. Mikroregion už dříve získal pozemky pod zrušenou úzkorozchodnou tratí, která vedla z Frýdlantu do Heřmanic.

Asi deset kilometrů dlouhá železniční trať zvaná Heřmanička byla postavena na přelomu 19. a 20. století. V Heřmanicích se napojovala na síť úzkokolejek v okolí německé Žitavy, provoz přes hranice se ale po druhé světové válce zastavil a pak už cesta končila v Heřmanicích. Kvůli havarijnímu stavu je trať mimo provoz od ledna 1976. V plánu mikroregionu je trasu bývalé trati využít k vybudování cyklostezky a na části obnovit vlakovou dopravu.

Muzeum v bývalé lokomotivní výtopně ve Frýdlantu má spolek už skoro 15 let. V expozici jsou fotografie, dokumenty a artefakty z historie provozu trati, několik úzkorozchodných vozidel včetně provozuschopné motorové lokomotivy, modelová zahradní železnice nebo počítačové simulace provozu Heřmaničky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Jizerky

Štítky ČR, správa, železnice, muzea, Liberecký kraj, Frýdlant, České dráhy, Frýdlantské okresní dráhy, Heřmanice, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, druhá světová válka, Žitava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zaplatí nákup nemovitostí ve Frýdlantu, kde je železniční muzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.