Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum v Turnově vystaví kopii šperků, které dostala královna Alžběta II. při návštěvě v Brně

Muzeum Českého ráje v Turnově vystaví jedinečný exponát jako vzpomínku na zesnulou britskou královnu Alžbětu II. Jedná se o kopii sady šperků, které panovnice získala během své návštěvy v České republice v roce 1996. Do muzejní Klenotnice šperky zapůjčila soukromá sběratelka.

Sadu granátových šperků pro královnu zhotovil turnovský zlatník a šperkař Jiří Urban na zakázku města Brna jako oficiální dar při její návštěvě druhého největšího českého města. Urban proslul především kopiemi císařských, královských nebo knížecích korun panovníků uplynulých staletí. Alžběta II. navštívila město 28. března 1996 v doprovodu tehdejšího prezidenta Václava Havla.

„Pozoruhodné je, že královna nepředala šperky svému doprovodu, ale při odjezdu z města držela etui s cennou soupravou na klíně. Brnu pak na oplátku věnovala svůj portrét,“ uvedl Miroslav Cogan, kurátor sbírek výtvarného umění a šperku turnovského muzea.

V jedinečné kolekci je hlavním kusem pětiřadý náhrdelník se třemi rozetami, ve třetí rozetě je ukryta spona zapínání. K němu náleží náušnice, náramek a brož. „Na veřejnosti se královna zdobená broží z této soupravy objevila 1. ledna roku 2006 při příležitosti účasti na bohoslužbě v kostele sv. Máří Magdalény na svém venkovském sídle Sandringham,“ doplnila kurátorka Lenka Laurynová.

V čem se autorská replika liší od originálu?

Po dvou letech od návštěvy panovnice v Brně si kopii šperků objednala sběratelka z Čech, celá tato sada bude od čtvrtka 22. září k vidění v Klenotnici muzea.

„Vzhledem k charakteru ruční práce a jedinečnosti každého kamene je i tato replika výjimečným originálem, který se od královské soupravy liší pouze v detailech. Předně je replika montovaná ve čtrnáctikarátovém zlatě, zatímco ta pro královnu ve vyšší 18karátové ryzosti. Také kameny nemohou být zcela totožné, protože jde o přírodní surovinu. Královninu soupravu tvoří 920 granátů o velikosti 3,5 až 6 milimetrů, zatímco v replice jich Urban použil o něco méně, celkem 886 kusů, zato větších, 4 až 7 milimetrů velkých, barevně vyrovnaných českých granátů,“ vysvětlil Cogan.

„Myslím, že vystavit kopie šperků je důstojnou a pěknou připomínkou památky Jejího Veličenstva Alžběty II., jejíž bohatý a službě Velké Británie zasvěcený život si u příležitosti jejího úmrtí v těchto dnech připomíná celý svět. Jistě si každý klenotník přeje, aby byly jím vyrobené šperky obsažené v klenotnici britské Koruny. Jsem hrdá na to, že právě šperky Jiřího Urbana v této mimořádné sbírce reprezentují české šperkaře," řekla Květa Vinklátová, členka rady Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Turnov, Český ráj, muzeum, český granát, královna, Alžběta II., výstava, šperk, návštěva, Brno, Jiří Urban, Česko, Muzeum Českého ráje v Turnově, Václav Havel, exponát, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Turnově vystaví kopii šperků, které dostala královna Alžběta II. při návštěvě v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.