Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladých uživatelů drog přibývá. Liberecký kraj vyčlení více peněz na boj se závislostmi

Užívání nelegálních návykových látek stále roste, a to i mezi mladou populací. Liberecký kraj se řadí těsně za extrémně zasažené regiony, jako je Praha nebo Ústecký kraj. Liberecký kraj tak navýšil finanční dotaci na boj se závislostmi a chce se zvyšováním částky vynaložené na protidrogovou politiku pokračovat.

„Při schvalování rozpočtu kraje na rok 2021 se podařilo prosadit navýšení částky u protidrogových služeb o 300 000 korun na celkových 4,7 milionu korun,“ řekl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí. Letošní částka je 5 milionů, příští rok by chtěl kraj dosáhnout šesti milionů. V roce 2024 by mělo být zvýšení o půl milionu korun a od roku 2025 by měl objem financí vzrůst o celý milion korun. „Za pět let, tedy v roce 2027, bude kraj vynakládat na protidrogovou politiku osm milionů korun,“ dodal Tulpa.

„Samozřejmě se můžeme setkat s názorem, proč pomáháme feťákům. Je potřeba říci, že se můžeme tvářit, že ten problém neexistuje, ale myslím, že existuje a je o hodně reálnější, než si celá řada lidí uvědomuje. Dostupnost omamných látek je bohužel výrazně vyšší, než byla někdy v historii,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na školách se rozmáhají nikotinové sáčky

Počet závislostí mezi mladými stále roste. „Začali jsme se orientovat i na mládež do patnácti let, protože informačně ale i zdrojově ta statistika jasně říká, že mládež v tomto smyslu je zapojená v závislostech,“ řekl Tulpa.

Nejrozšířenější návykovou látkou nejen ve školní populaci je stále marihuana, mezi rizikovými uživateli drog převládá pervitin.

Část programu se zaměří na prevenci na základních a středních školách, kde se projevuje nárůst uživatelů nikotinových sáčků. Potíž je v tom, že jsou těžko identifikovatelné a žáci je mohou užívat třeba během vyučování. „Je to velké nebezpečí pro mládež. Pedagogové vlastně neví, že ten mladý člověk si to aplikoval, například při vyučování se mu do těla uvolňuje nikotin, potažmo to může mít další zdravotní následky a může to být určitý startér do nějaké drogové scény,“ uvedl Aleš Lebeda, krajský protidrogový koordinátor, sociální odbor Krajského úřadu Libereckého kraje.

Pandemie covidu má na uživatele viditelný dopad

Během pandemie covidu a s ní spojenými lockdowny došlo ke změně sociální situace u mnohých lidí a podle Lebedy se rozšířilo množství závislostí u mládeže. Drogová scéna se navíc jaksi uzavírá, uživatelé se vyhýbají aplikaci drog na veřejných prostranstvích, to ale ztěžuje možnost vyhledávání a preventivního působení odbornými pracovníky.

„Rozjel se tzv. Darknet, což je kyber prostor, který obsahuje nelegální obchodování, mladý člověk si může objednat drogy, ty mu přijdou klasicky zásilkou,“ řekl Lebeda. Následky pandemie se podle něj ještě projeví v dalším období. Ve výroční zprávě za uplynulý rok 2021 je znatelný nárůst spotřeby sterilních potřeb, jako jsou jehly nebo stříkačky.

Centrum adiktologických služeb Advaita rozšířilo své služby od roku 2020 i pro děti do patnácti let. V poradnách, které najdeme v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě i Semilech mohou mladiství absolvovat vstupní konzultaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, drogy, závislost, mládež, Petr Tulpa, Praha, Ústecký kraj, pandemie, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladých uživatelů drog přibývá. Liberecký kraj vyčlení více peněz na boj se závislostmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.