Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spolupráce česko-polských hlídek pokračuje. Policie dopadla žháře, objasnila krádeže a kontrolovala chaty

Mezinárodní spolupráce česko-polských hlídek pokračuje i po covidovém období. Ve středu probíhala kontrola v Novém Městě pod Smrkem. Policie dopadla žháře, objasnila několik krádeží a kontrolovala také správné zabezpečení objektů.

Ve středu v Novém Městě pod Smrkem a v okolí Hejnic proběhla společná česko-polská hlídka a kontrola rekreačních objektů. Policie kromě námátkových kontrol dohlížela také na veřejný pořádek a bezpečnost. „Součástí práce policistů v příhraničí je i mezinárodní spolupráce. Pro policisty z obvodních oddělení Nového Města pod Smrkem a Hejnic se jedná o spolupráci s polskými kolegy. Policisté v rámci společných hlídek provádějí nejen namátkové kontroly vozidel poblíž společné státní hranice, ale také dohlížejí na veřejný pořádek a bezpečnost v příhraničí a spolupracují na potírání páchání kriminality. Během společných hlídek dochází i k vzájemné výměně informací a zkušeností," informovala koordinátorka prevence Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová.

Společné hlídky se provádí už deset let a policistům se tato spolupráce vyplatila především i díky jazykové bariéře. V případě jakékoli závažnější události se policisté scházejí na hraničním přechodu. 

„Pandemie Covid - 19 nám bohužel realizaci těchto společných hlídek neumožnila, avšak nyní znovu probíhají od června letošního roku. Jsou realizovány zhruba dvakrát do měsíce, z toho jednou na našem území a jednou na území Polské republiky," uvedla vedoucí obvodního oddělení Nového Města pod Smrkem Jana Pokorná.

Poslední policejní kontrola proběhla ve středu 21. září v okolí Nového Města pod Smrkem. „V rámci těchto společných hlídek se nám za poslední dobu podařilo dopadnout žháře. V minulosti jsme měli problémy s pácháním kriminality ze strany polských občanů, avšak za období posledního půl roku tyto problémy v našem služebním obvodě neregistrujeme," dodala Pokorná.


Policii z Nového Města pod Smrkem se díky kontrolám podařilo objasnit sérii krádeží vloupáním do rekreačních chalup a sérii podvodných jednání, kterou však mají na svědomí čeští občané. 

V příhraničí se vyskytuje i mnoho rekreačních objektů nebo domů, které se nacházejí v odlehlých a opuštěných oblastech. Policisté toto období věnují kontrolám těchto objektů nejen v rámci běžného výkonu služby, ale i v rámci společných akcí s policejními psovody nebo s policisty z jiných oddělení. 

Na společnou kontrolu rekreačních objektů v okolí Hejnic se policisté z obvodního oddělení v Hejnicích v doprovodu policejních psovodů se služebními psy a také ve spolupráci s policisty na koních vydali ve stejný den, kdy probíhala česko-polská hlídka. Kontrolovali neporušenost chat a vhodné zabezpečení majetku chatařů. Majitelům zanechávali za dveřmi či okny lístek o provedené kontrole. Během akce zkontrolovali třicet chat a rekreačních objektů. Při kontrole nezjistili žádný narušený objekt ani pohyb závadových osob. 

„Díky optimalizaci obvodních oddělení, která proběhla v nedávné době, se nám daří zajistit nepřetržitý výkon služby a zároveň vzájemnou zastupitelnost těchto oddělení," dodala Pokorná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, Polsko, kontroly, policie, krádež, Nové Město pod Smrkem, Hejnice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivana Severýnová

Super signál pro nenechavce. Jakmile uvidí, že lístek od policie je dlouho netknutý, tak ví, že majitel na chalupu nejezdí a má klid se porozhlédnout. Jinak dobrá práce.

Sobota, 24. září 2022, 06:44Odpovědět

Spolupráce česko-polských hlídek pokračuje. Policie dopadla žháře, objasnila krádeže a kontrolovala chaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.