Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letní sezona na koupalištích byla vydařená, hodnotí hygiena. Provedla přes stovku kontrol

Liberecká krajská hygiena během letních měsíců monitorovala a kontrolovala vodu v koupalištích po celém Libereckém kraji. Zaměstnanci hygieny provedli na 33 přírodních koupališť celkem 89 kontrol, při kterých odebrali 128 vzorků, z toho 6 nevyhovujících. Na 21 sezónních umělých koupalištích provedli 18 kontrol, odebrali celkem 81 vzorků, z toho bylo zjištěno 17 nevyhovujících.

„Letošní koupací sezónu hodnotíme jako velmi vydařenou, letní měsíce se vyznačovaly dostatečným slunečním svitem, což lákalo při pobytu v přírodě ke koupání,“ řekla Jarmila Petříčková, ředitelka odboru hygieny obecné a komunální KHS LK.

S teplým létem podle ní souvisí v závěru sezóny typický nárůst teploty koupacích vod, a tudíž i rozvoj sinic, zejména tam, kde je vodní plocha zásobena přítokem s vyšším obsahem živin. „Věřím, že veřejnost sleduje naše informace na webových stránkách a vyhýbá se koupání v nevyhovující kvalitě vody, protože v druhé půlce koupací sezóny nám nebyla hlášena žádná další onemocnění související s koupáním ve volné přírodě,“ dodala.

Voda nevhodná ke koupání se ještě před začátkem prázdnin vyskytla u betonové nádrže Tanvald, kde byly zaznamenány nadlimitní hodnoty ukazatelů fekálního znečištění. „Provozovatel koupaliště vypustil, vyčistil, znovu napustil a ověřil vyhovující kvalitu vody ke koupání, která pak vydržela do konce koupací sezóny,“ řekla mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová

Situace se naopak nezlepšila v rybníku Bažantník v okrese Semily, kde v srpnu hygiena vydala dočasný zákaz používání vody ke koupání z důvodu překročení hygienického ukazatele kvality vody pro sinice. „Vzhledem k tomu, že množství sinic bylo nadlimitní i při opakovaných rozborech, zákaz koupání zde platil až do konce koupací sezóny,“ doplnila mluvčí.

Hygiena se věnuje také plochám, které nemají provozovatele, špatná voda byla v sezoně například v nádrži Dubice I, která je využívána zejména k vodním sportům. „Na břehu jsou instalovány sprchy s pitnou vodou i informace o dlouhodobě nevyhovující kvalitě vody ke koupání z důvodu vysoce nadlimitního výskytu sinic,“ upřesnila Balašová.

Ohodnoť článek

Foto Luboš Vrabec

Štítky hygiena, voda, sinice, vzorky, měření, Liberecký kraj, léto, koupaliště, koupání, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní sezona na koupalištích byla vydařená, hodnotí hygiena. Provedla přes stovku kontrol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.