Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pracovníci Severočeského muzea restaurují historické knihy. Mezi stránkami nachází peří, květiny i hmyz

V Severočeském muzeu pracují restaurátoři na obnově zhruba stovky starých knih z podsbírky Starých tisků v rámci probíhajícího programu Záchrana pokladů. Mezi stránkami nachází nejrůznější předměty a stopy – od květin, poznámek dávných čtenářů až po vylisovaný hmyz.

Během práce čeká historické tisky očištění, při komplexním restaurování pak většinou pracovníci rozeberou vazbu i blok. „Z útrob knih bývají vyneseny pozůstatky, které jsou nejen dokladem samotného výrobního postupu při výrobě knih v minulosti, ale odhalují i zvyklosti čtenářů, kteří nad knihami jedli, vpisovali nejrůznější postřehy, poznámky nebo úryvky písní. Řada z nich, hlavně studenti, pak do knih i často jen bezmyšlenkovitě čmárali, začerňovali části textu či kreslili drobné karikatury,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

„Historické knihy jsou  stejně jako jiné sbírkové předměty v našich muzeích  důležitým dokladem a svědkem doby. A není to jen tím, co je v nich napsáno. Právě i to, co v nich pracovníci muzeí najdou, se může stát zásadní informací, na základě které badatelé doplňují celou historickou mozaiku,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Staré bible představují mezi svazky největší poklady. Rodiny je dědily po generace a pečlivě je schovávaly třeba na půdě za komínem nebo v obilí. „Mezi jejich stránkami se tak dodnes nachází množství zrn, trav či peří slepic. Časté jsou i knihy okousané od myší,“ dodal Mikulička.

Mezi stránkami však restaurátoři nacházejí i nevábné věci, jako jsou mouchy, komáři a pavouci. Ti jsou spolu s nánosy špíny a prachu odstraněni, ostatní předměty však restaurátoři dají do obálek a přiloží ke každé knize jako vzpomínku na pohnuté osudy jejich čtenářů a majitelů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, severočeské muzeum, knihy, historie, kniha, Severočeské muzeum v Liberci, restaurátor, hmyz, květiny, peří, Květa Vinklátová, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovníci Severočeského muzea restaurují historické knihy. Mezi stránkami nachází peří, květiny i hmyz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.