Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Šetříte na energiích? Pozor na legionellu, varují liberečtí hygienici. Mají podezření ve čtyřech případech

Liberečtí hygienici varují v souvislosti s úsporami energií před zvýšeným výskytem bakterií legionelly ve vodovodních rozvodech. Jen za září už řešili čtyři případy podezření na infekce způsobené touto bakterií a bude jich zřejmě přibývat, řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Loosová. V některých domech už se v rámci úspor rozhodli snížit teplotu teplé vody i pod 50 stupňů Celsia, což množení nebezpečné bakterie nahrává.

Legionella se obvykle vyskytuje a množí v teplovodních potrubích, boilerech a klimatizacích. K nákaze dochází téměř výhradně vdechnutím infikovaného aerosolu do plic. „Bakterie legionelly způsobují dvě onemocnění, je to legionářská nemoc a pak máme pontiackou horečku, která je podobná chřipce. V tom prvním případě to může končit až úmrtím. Výskyt pontiacké horečky je pro nás signálem, že legionella je v tom systému přítomna ve velkém množství," doplnila Loosová.

Nebezpečná je podle Loosové bakterie pro lidi ve vyšším věku nebo se sníženou imunitou, pro pacienty chronicky nemocné, po transplantacích, rizikovou skupinou jsou navíc v případě těchto onemocnění muži. Krajská hygienička se obává, že případů legionelóz bude přibývat. „Výhodný interval pro jejich množení je od 20 do 40 stupňů, proto je v rozvodech teplé vody vyhláškou doporučeno 55 stupňů Celsia, které zamezují výskytu legionelly v potrubí a v teplé vodě," doplnila.

Loosová doporučuje šetřit energiemi s rozumem. „Může to způsobit něco mnohem závažnějšího a náprava není jednoduchá," upozornila. V některých případech podle ní stačí propláchnout potrubí horkou vodou, ne vždy to ale funguje. „U některých budov se ty legionelly do týdne vrací, náprava pak může znamenat velké problémy a náklady. Protože to pak znamená sáhnout do toho systému, myslím, že je mnohem jednodušší a levnější tomu předcházet," dodala.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, energie, Liberecký kraj, legionella, bakterie, teplá voda, Krajská hygienická stanice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šetříte na energiích? Pozor na legionellu, varují liberečtí hygienici. Mají podezření ve čtyřech případech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.