Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Místní lidé společně s Greenpeace podali stížnost k Evropské komisi. Vadí jim dohoda o Turówu

Greenpeace Česká republika, Sousedský spolek Uhelná a německá ekologická organizace BUND Sachsen oficiálně podaly stížnost proti česko-polské dohodě o dole Turów. Právě zmíněná dohoda totiž podle nich nevyřešila negativní dopady dolu na okolí, ze které ho stále odtéká voda a podle stěžovatelů se česká vláda na dalších pět let zavázala, že s tím nebude nic dělat.

„Chápeme aktuální situaci v energetice, ale zajištění energie Polsko jistě zvládne i bez porušování našich práv a ničení životního prostředí po dalších 22 let. Voda u nás opravdu brzy zmizí a bez ní zbyde jen krajina bez života. Proto žádáme komisi, aby jednala teď, než bude příliš pozdě,” říká Milan Starec, zástupce Sousedského spolku Uhelná.

Podle koordinátorky uhelné kampaně Greenpeace Nikol Krejčové česká vláda vyjednala s Polskem nedostatečné podmínky. „Vyměnila tak české životní prostředí a životy místních lidí za peníze. Negativní dopady těžby v dole Turów se však kompenzovat nedají a z českého území bohužel stále mizí voda. Smlouva kryje porušování evropského práva ze strany polské těžební společnosti PGE, která chce v Turówě těžit dalších 22 let," uvedla.

Podle autorů stížnosti dohoda vede k porušení hned tří evropských směrnic. Jedná se o směrnici o přístupu k informacím o životním prostředí, směrnice o odpovědnosti za škody na životním prostředí a směrnice o hodnocení dopadů záměrů na životní prostředí.

„Česká republika porušuje evropské právo. Do podepsání dohody byly na vině polské úřady a polský těžař PGE. Podpisem dohody však ČR souhlasila s nelegální těžbou a sama sobě svázala ruce,“ vysvětlila Petra Kalenská, právnička Frank Bold, která stížnost zpracovala.

Stěžovatelé se původně chtěli obrátit na Ústavní soud, ten se ale podle nich dohodou odmítl zabývat. „Místní lidé a ekologické organizace se tedy obrací na Evropskou komisi, která jako jediná může ještě něco změnit," dodala.

Hlavní problém vidí stěžovatelé v tom, že dohoda nechrání zásoby vody v okolí dolu a nebrání jejich odtoku především z českého území. Poslední dostupné údaje naznačují, že za posledních 14 měsíců voda klesla na některých místech až o 8 metrů. Polský těžař však nemusí svou činnost dle dohody nijak omezovat. Dohoda mu nařizuje těžbu omezit až ve chvíli, kdy voda klesne o více jak 8 metrů za 6 měsíců. Stejný pokles za delší časový úsek ovšem dle dohody nevadí.

Radní Libereckého kraje pro životní prostředí Václav Židek (Piráti) už dříve kritiku dohody odmítl. „Ta dohoda je naplňovaná a posouvá se dál, třeba val, který obce na české straně ochrání před hlukem, prachem, ale také před světlem z dolu, by bez ní v takových parametrech nejspíš nebyl," uvedl.

Ani okamžité zastavení těžby v dole by podle Židka ubývání vody nezastavilo. „Těží se tam už sto let, my navíc nedokážeme prokázat, že ten dopad na vodu ve studních je plně způsobený činností dolu Turów. To je i hlavní důvod, proč plně nehradí náklady na infrastrukturu. Část těch problémů by pravděpodobně byla, i kdyby se netěžilo. Třeba v okolí Nového Města pod Smrkem máme v několika obcích problém s vodou a ty už jsou od Turówa tak daleko, že to na ně nemá vliv, je to opravdu jen klimatickou změnou," dodal Židek.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky turow, liberec, důl, těžba, uhlí, frank bold, Liberecký kraj, Greenpeace, Důl Turów, Česko, Evropská komise, životní prostředí, Vláda ČR, Sasko, Polsko, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní lidé společně s Greenpeace podali stížnost k Evropské komisi. Vadí jim dohoda o Turówu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.