Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři desítky jabloní i hrušní. Turnov rozšíří sady v Hruštici

Před dvěma lety založili v Hruštici, městské části Turnova, sady. Oblast, kde se budují rodinné domy ale také místo pro rekreaci, nyní obohatí další stromy díky dotaci z ministerstva životního prostředí. K původním osmačtyřiceti ovocným stromům přibydou tři desítky dalších.

Město zde v sobotu 5. listopadu plánuje za pomoci dobrovolníků vysázet dalších 35 stromů, z toho 29 bude hrušní a šest jabloní. Z národního programu životního prostředí získalo město na výsadbu bezmála 168 000 korun, díky tomu pořídí také zálivkové vaky pro jednotlivé stromy, uvedla mluvčí radnice Marcela Jandová.

Studii městských sadů v Hruštici, kde v posledních letech přibývají nové rodinné domy, schválili turnovští zastupitelé v roce 2018. V lokalitě plánují postupně vybudovat prostor pro oddech a rekreaci. Základem plánovaných sadových úprav jsou volné travnaté plochy a sady propojené systémem cest. Předloni bylo v Hruštici vysázeno 48 hrušní a jabloní, na které získala radnice 190 000 korun ze Státního fondu životního prostředí. Teď bude výsadba pod dohledem zahradníků pokračovat.

Do výsadby nových stromů v Hruštici se může v sobotu 5. listopadu zapojit i široká veřejnost. Jak uvádí vedení města Turnov, s sebou stačí přibrat dobrou náladu, silné paže, případně lopatu a rukavice.

Nový sad v Turnově - Hruštici není jediným projektem výsadby stromů, který letos v Libereckém kraji získal peníze z programu ministerstva životního prostředí na podporu výsadby listnatých stromů na veřejně přístupných místech v zástavbě měst a obcí. Program zároveň podporuje celonárodní iniciativu Sázíme budoucnost, která si klade za cíl vysadit deset milionů stromů mimo les. V kraji získalo více než 1,5 milionu korun šest projektů hlavně na Českolipsku - v Doksech, Housce, Blíževedlech nebo Stráži pod Ralskem.

U příležitosti Dne stromů sázeli minulý víkend stromy například v Novém Boru, na novou zeleň získala radnice z programu 215 000 korun. Stromy sázeli dobrovolníci v okolí bytových domů v Dolním Pihelu. Pro výsadbu vybrali zahradníci druhově původní listnaté stromy. Bytové domy díky tomu teď odděluje od blízké komunikace ovocný sad z jabloní, třešní a hrušní a také pás bříz. Zákoutí tam vytvořily dekorativní střemchy a vrby, podzimní barvy vnesly do prostoru dvě odrůdy jeřábů a dětskému hřišti zajistí do budoucna stín ořešák.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sázíme budoucnost

Štítky příroda, pěstování, správa, Turnov, Liberecký, strom, sad, hruška, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Státní fond životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři desítky jabloní i hrušní. Turnov rozšíří sady v Hruštici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.