Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Víkend Křišťálového údolí otevře potřetí dveře do skláren, připojí se i Poláci

Víkend Křišťálového údolí otevře potřetí veřejnosti dveře do skláren, uměleckých škol a muzeí v Libereckém kraji. Novinkou letošního ročníku je rozdělení na samostatný program v sobotu 12. listopadu a v neděli 13. listopadu.

„Poprvé se připojí také Poláci, prohlídky v češtině nabídne v neděli Huť Julie v Piechowicích a také Krkonošské muzeum v Jelení Hoře, kde je stálá expozice skla," uvedl mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je projekt Libereckého kraje na podporu cestovního ruchu a místních sklářských a bižuterních firem. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků do něj každoročně míří za přírodou a sportem, má však ve světě unikátní postavení ve sklářské a bižuterní výrobě a výrobě šperků. Napříč krajem je zhruba 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol, a právě ty by měly být hlavním turistickým lákadlem. Kraj proto před třemi lety získal od sklářské firmy Preciosa ochranné známky Křišťálové údolí.

„Podívat se do sklářských provozů je pro místní i návštěvníky stále atraktivnější. Najednou člověk vidí, jakou práci dá vyrobit skleničku, vázu či skleněný šperk. Lidé mají možnost na akcích Křišťálového údolí poznat tradici sklářské výroby našeho kraje, která je stále živá a nenabízí jen pohled do historie, ale je výsostně současná a moderní," doplnila náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Sobotní program otevře návštěvníkům dveře 21 provozů, muzeí i škol na Českolipsku. Lidé se mohou vydat do velkých skláren jako Crystalex nebo Preciosa Lighting. Právě v Preciose kromě sklářské huti poprvé v historii otevře své dveře také laboratoř, kde vzniká originální křišťálový design svítidel. Vstupné je zdarma a rezervace předem není nutná. 

Podívat se můžete ale i do malých hutí, jako je třeba ta, kterou provozuje Jiří Haidl ve Svojkově nedaleko Sloupu v Čechách, nebo nahlédnout do designérského studia brusiče skla Aleše Zvěřiny v Novém Boru. Otevřená budou muzea i sklářské školy v Novém Boru a Kamenickém Šenově nebo Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova.

Nedělní program se soustředí na výrobce v Jizerských horách, Českém ráji a Krkonoších. Představí se tři desítky subjektů, kromě jiného například Preciosa v Desné, výrobce vánočních ozdob Glassor v Liberci nebo Jan Pesničák v Josefově Dole. Otevřena bude i výstava Zdeňka Lhotského v Železném Brodě nebo dílna Josefa Novotného v Heřmanicích u Frýdlantu. Turisté mohou zamířit také například do firmy Rautis v Poniklé, kde vyrábějí perličkové skleněné ozdoby zapsané na seznamu UNESCO.

K akcím Křišťálového údolí se tradičně připojuje i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Po oba dny připravilo pestrý program, navíc za výhodné vstupné, informovala Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea. „Jablonecké muzeum nabídne v sobotu 12. listopadu tvůrčí dílnu s výrobou lapače snů a korálkového hada,“ zve na sobotní mimořádný program nová muzejní edukátorka Dana Křivánková. Odpoledne od 15 hodin zpestří dětský pěvecký sbor Skřivánek pod vedením sbormistryně Věry Pokorné. V neděli 13. listopadu bude vstup dokonce zcela zdarma. Tvůrčí dílny se ujme společnost Perlex, která se svou lektorkou Marcelou Kaplanovou povede výrobu nejrůznějších ozdob, náramků, čelenek, ale i zápichů s použitím voskových i skleněných perel a drátků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Crystal Valley

Štítky ČR, Polsko, zábava, sklo, muzea, školy, správa, firmy, Liberecký, crystal valley, údolí, sklárna, muzeum, Liberecký kraj, Preciosa, výroba, Zdeněk Lhotský, Josef Novotný, Květa Vinklátová, Jelenia Góra, Nový Bor, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víkend Křišťálového údolí otevře potřetí dveře do skláren, připojí se i Poláci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.