Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prodej jízdenek se v Jablonci vrátí do hlavní budovy na autobusovém nádraží

Prodej jízdenek pro městskou i regionální dopravu se v Jablonci nad Nisou po dvou letech vrátí do hlavní budovy na autobusovém nádraží. Budovu, která patří soukromému vlastníkovi, si město pronajalo, v polovině prosince tam otevře pro cestující čekárnu. Od února, kdy zajištění MHD ve městě převezme na pět let ČSAD Slaný ze skupiny ICOM transport, tam bude zajištěn i prodej jízdenek, řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

„Objekt je včetně pozemku v městské památkové zóně. V minulosti sloužil provozovateli autobusové dopravy jako místo předprodeje jízdenek, čekárna pro cestující, zázemí řidičů autobusů, byl zde dispečink a další kanceláře. V současnosti je objekt uzavřený a neužívaný," popsal současný stav budovy Roubíček s tím, že o možnosti pronájmu město jednalo v roce 2021, tehdy ale dohoda nebyla a radnice si nakonec pronajala pouze toalety. Teď za pronájem budovy zaplatí podle Roubíčka měsíčně zhruba 75 tisíc korun a má i opci na odkup za 8,1 milionu korun.

Teď si podle mluvčí magistrátu Jany Fričové pronajímá město celou budovu. „Z Eurocentra i prodejního stánku pekařství se tam přemístí předprodej jízdenek na všechny druhy autobusové dopravy a cestující budou moci opět využívat čekárnu i veřejné toalety. Předpokládáme, že se tam přesune Jablonecká dopravní, mohlo by tam být také stanoviště veřejně prospěšných prací a služebna okrskáře městské policie," řekla. Než začne sloužit veřejnosti, je podle ní nutné v budově uklidit a vymalovat.

Městskou dopravu v Jablonci nad Nisou zajišťuje poslední dva roky Umbrella Coaches and Buses, od 1. února ji na základě veřejné soutěže převezme ČSAD Slaný. Podle ředitele Jablonecké dopravní Luboše Wejnara firma zajistila pro Jablonec moderní autobusy. Nasadí hybridní vozy s kombinovaným pohonem na naftu a elektrickou energii, 23 bude 12metrových značky Mercedes-Benz a čtyři menší osmimetrové značky Iveco. Vozy budou klimatizované, vybavené USB nabíječkami a LED monitory.

Nový dopravce najezdí podle smlouvy ročně 1,37 milionu kilometrů, zhruba o tři procenta méně než ten současný. Důvodem je změna na lince 115 z Jablonce nad Nisou do Rychnova u Jablonce. „Linku převezme Liberecký kraj," řekl Wejnar. Jablonec by měl v příštím roce podle předběžných odhadů za MHD zaplatit téměř 62 milionů korun, zhruba o 1,4 milionu méně než letos.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, MHD, správa, Jablonec nad Nisou, prodej jízdenek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej jízdenek se v Jablonci vrátí do hlavní budovy na autobusovém nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.