Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Válečné pomníky v Ralsku připomínají oběti prusko-rakouské války. Teď se dočkaly opravy

Vojenské lesy a statky pečují o pamětní místa ve vojenských lokalitách a nyní obnovili další památky. U silnice z Mnichova Hradiště do Kuřívod na Českolipsku se nachází čtrnáct válečných hrobů z dob prusko-rakouské války, kde nalezli místo posledního odpočinku rakouští polní myslivci.

Hroby leží v přírodní lokalitě bývalého vojenského újezdu Ralsko. „Kuřívody v Ralsku se staly v druhé polovině 19. století jedním z prvních míst, kde se rozhodoval rakousko- pruský konflikt, jenž tehdy určil směřování celé evropské politiky. V roce 1866 se zde v poli postavilo na šest tisíc mužů. Oběti krvavé bitvy z června 1866 připomíná v Ralsku mimo jiné ojedinělý soubor pomníků na hrobech rakouských polních myslivců, kteří v těchto místech svedli svůj poslední boj,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Sotona, tiskový mluvčí VLS ČR.

Pomníky byly vystavěny již v roce 1891. Jedná se o pískovcové mohyly s kovovými prvky. Jejich obnova proběhla v roce 2007, od té doby uplynulo mnoho let a kromě počasí se na nich podepsalo i řádění vandalů. Letos se proto Vojenské lesy pustily do jejich opravy. Kromě očištění od mechu a lišejníků proběhla oprava textů, obnova spárování a oprava chybějících částí.

Vojenští lesníci opravují i lovecký zámeček a další památky

Na opravu získaly Vojenské lesy dotaci od Ministerstva obrany ve výši 290 tisíc korun, celková částka za rekonstrukce činila 360 tisíc korun. „Snažíme se smazat dluh, ke kterému v péči o památky a památná místa ve vojenských lokalitách došlo v desetiletích po druhé světové válce. Využíváme k tomu v maximální míře financování ze strukturálních evropských fondů i dalších externích zdrojů,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

Pomníky v Ralsku nejsou jedinými památkami, které Vojenské lesy obnovují. Ve stejném městě byla poničena barokní lesní kaple na Borečku, kterou mají na svědomí vojáci tehdejší Sovětské armády. V obci Kyselka na západě Čech zase byly opraveny památky z dob lázeňského podnikatele Heinricha Mattoniho: lesní kaple a historická rozhledna na vrchu Bučina nad Ohří. Do tamních lesů se také vrátila replika lázeňského altánu. A nejedná se jen o menší objekty. V současné době probíhá rekonstrukce loveckého zámečku Tři Trubky v Brdech, který využívali během první republiky prezidenti T. G. Masaryk a E. Beneš.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto VLS ČR, s.p.

Štítky Českolipsko, Ralsko, pomníky, historie, prusko-rakouská válka, hrob, válečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válečné pomníky v Ralsku připomínají oběti prusko-rakouské války. Teď se dočkaly opravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.