Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Liberecku je africký mor prasat. Potvrdil se u divočáka uhynulého nedaleko Jindřichovic

, aktualizováno 1. prosince 2022, 20:31

Ve Frýdlantském výběžku se ve čtvrtek potvrdil africký mor prasat (AMP) u jednoho uhynulého divočáka, řekl ředitel Státní veterinární správy (SVS) pro Ústecký kraj Daniel Macháček.

Zvíře se našlo nedaleko Jindřichovic pod Smrkem nedaleko hranic s Polskem. „V současné chvíli se řeší opatření, která budou pro danou oblast platit," řekl Macháček. S africkým morem prasat se naposledy potýkalo Česko od roku 2017. Nemoc není přenosná na člověka.

Infekce se šíří v Německu i Polsku. Podle Macháčka je pravděpodobné, že zvíře do Čech doputovalo z Polska. V pondělí se kvůli situaci sejde ústřední nákazová komise. Situace zřejmě bude mít dopad na pohyb obyvatel a kontrolovat se budou chovy domácích prasat v oblasti nálezu zvířete. „Opatření se dotknou i Ústeckého kraje," uvedl Macháček.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největší ohnisko v ČR bylo za poslední léta na Zlínsku, a to před pěti lety. „Riziko přenosu do komerčních chovů je sice minimální, ale není vyloučené. Je proto třeba výskyt dalších případných nakažených prasat divokých monitorovat a soustředit se na odstřel a testování u ulovených i nalezených kusů," myslí si prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Přenos na člověka ale podle něj nehrozí a z hlediska bezpečnosti potravin se není čeho obávat. „Africký mor prasat je nicméně mezi volně žijícími prasaty divokými vysoce nakažlivé virové onemocnění," dodal v tiskové zprávě.

Vir se přenáší přímým kontaktem s nakaženým zvířetem i prostřednictvím produktů získaných z nakažených zvířat, jako jsou tepelně neošetřené vepřové maso a produkty z něj, neošetřené trofeje nebo zbytky lovu. „K přenosu nákazy může dojít také kontaminovanými předměty a krmivem," řekl Doležal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, chov, příroda, mor, Liberecký kraj, Ústecký kraj, africký mor, divočáci, divoká prasata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku je africký mor prasat. Potvrdil se u divočáka uhynulého nedaleko Jindřichovic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.