Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Turnově diskutují o budoucnosti heren. Buď je zakážou úplně, nebo naopak povolí víc

Zastupitele v Turnově čeká na lednovém jednání zřejmě bouřlivá diskuse o hernách na území města. Jejich provozovatelé totiž požádali město o možnost herny rozšířit, a tak se žádost dostala na jednání Rady města. Ovšem mezi radními shoda nenastala, a tak nechávají rozhodnutí na zastupitelích.

Část radních se domnívá, že by se zvětšení heren povolit mělo, respektive mohlo by dojít ke změně statusu, kdy by se herny staly kasiny. To by znamenalo, že mohou nejen zvýšit počet hracích automatů ve svých provozovnách, ale umožnit i hraní naživo. Nyní mají omezen počet automatů na patnáct a hraní na živo, například karet nebo rulety, provozovat nemohou. Další část radních je pro zachování současného stavu anebo vyslovení úplného zákazu heren v Turnově.

„Bod jsme neprohlasovali. Nenašlo se potřebných pět hlasů ani pro jednu stranu. Já osobně současný stav měnit nechci a jsem zastáncem toho rozšíření nepovolit,“ říká k tématu starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Podle něj je nyní diskuze už v takové fázi, že by zastupitelstvo mohlo zakázat hazard v Turnově úplně.

Potvrzuje to i plán zastupitele Zbyňka Miklíka (Piráti), který dokonce k tématu vyvolal diskuzi s hlasování na sociálních sítích. Tam za tři dny od vyhlášení ankety hlasovala skoro tisíc lidí a 78% z nich se vyslovilo pro úplný zákaz hracích automatů a kasin na území města.

„Na zastupitelstvu bude materiál vedením města opět předložen. Budu v tomto případě navrhovat jmenovité hlasování, aby bylo jasné, kdo hazard v Turnově podporuje a kdo ne. Navrhnu také k hlasování variantu, aby byl zákaz heren v Turnově úplný,“ uvedl Miklík, s tím, že podporu bude mít minimálně od kolegů Pirátů.

Občané Turnova mají na téma různé názory. Někdo považuje úplný zákaz za návrat do doby komunistického režimu, kdy se také vše zakazovalo anebo za zákaz podnikání, které je legální, a navíc přináší městu peníze. Jiní jsou striktně pro zákaz, neboť to podle nich povede ke zlepšení bezpečnosti ve městě a pomůže to i rodinám, které se závislostí na hraní některého z členů bojují.

V roce 2022 mělo město Turnov z heren do rozpočtu příjem ve výši 17 milionů korun, v letech předchozích to by vždy kolem 11 milionů korun.

Zastupitelstvo bude téma řešit na zasedání 26. ledna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Štítky hazard, herny, zastupitelstvo, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově diskutují o budoucnosti heren. Buď je zakážou úplně, nebo naopak povolí víc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.