Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj připravuje výstavbu prvních dvou solárních elektráren na krajských budovách

Liberecký kraj připravuje výstavbu dvou prvních solárních elektráren na střechách krajských budov. Letos by měly fotovoltaické panely pokrýt střechu budovy D v sousedství krajského sídla v Liberci, kde je podnikatelský inkubátor, a také střechu Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou. Oba projekty přijdou dohromady na zhruba 8,7 milionu korun, čtyři miliony chce kraj získat z evropských fondů. Krajští zastupitelé dnes schválili předfinancování i spolufinancování projektu z krajského rozpočtu.

Větší z elektráren by měla být na jedné z budov krajského úřadu, záměr počítá s celkovým instalovaným výkonem 93,6 kilowattu (kW). „Elektrárna by měla z 90 procent pokrýt spotřebu krajské budovy, kde se v zimě topí a v létě chladí, přebytky tam nebudou. Teď čekáme na stavební povolení," řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). V případě gymnázia bude mít elektrárna instalovaný výkon 30,24 kW, co bude s přebytky vyrobenými v létě, kdy je škola zavřená, zatím není jasné. „Budeme je zřejmě prodávat," dodal hejtmanův náměstek.

Kraj má vytipováno dalších zhruba 20 budov, kde by v budoucnu mohly být solární panely, největším záměrem je solární elektrárna na bývalém vojenském letišti Hradčany v Ralsku na Českolipsku. Kraj si nechal zpracovat studii proveditelnosti, maximální varianta s instalovaným výkonem bezmála 104 MW počítá se zastavěním celé plochy letiště, nejmenší varianta, která by umožnila zachovat rekreační létání, by měla instalovaný výkon přes 67 MW. Odhadované náklady se blíží ke třem miliardám korun, nespotřebovanou elektřinu by bylo možné využít k výrobě vodíku.

„V maximální variantě by byla elektrárna schopna ročně vyrobit 104 tisíc MWh elektrické energie, což je zhruba dvakrát víc, než kolik ročně kraj a jeho organizace spotřebují," doplnil Miklík. Rekreační provoz pro cyklisty a bruslaře by mohl být podle něj zachován a kraj by také vytvořil fond, který by bylo možné využít pro rozvoj tamní infrastruktury. „Na všech jednáních byla jako optimální projednávána maximální varianta. Budu na radě navrhovat předběžné tržní konzultace a formu zadání design, build & operate (navrhni, postav a provozuj) a budeme hledat partnera," dodal náměstek.

Podle Miklíka jde o zásadní projekt, který by zajistil energetickou soběstačnost kraje a využil by jinak nevyužívanou plochu letiště. Záměru nejsou příliš nakloněni obyvatelé Ralska, starosta Miloslav Tůma (ANO ) chce letiště zachovat, kraji dnes nabídl jiné pozemky, které by umožnily projekt rozdělit na menší a letiště zachovat. Upozornil navíc na to, že výstavba solární elektrárny na letišti by si vyžádala i změnu územního plánu, který v současné podobě počítá s využitím plochy jen pro sport a rekreaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, energie, správa, stavby, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravuje výstavbu prvních dvou solárních elektráren na krajských budovách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.