Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavba cyklostezky z Turnova do Svijan možná začne ještě letos

Přípravy na vybudování cyklostezky Greenway Jizera mezi Turnovem a Svijany trvají již řadu let. Podle aktuálních informací by výstavba mohla začít ještě letos.

Starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) na dotaz uvedl, že projekt je nyní ve stavebním řízení a stavební povolení očekává do dvou měsíců. Náklady na vybudování cyklostezky zatím Hocke nezná. „Samozřejmě je otázka, jestli to stavební řízení nebude někdo rozporovat, odvolávat se nebo používat jiných opravných prostředků," řekl Hocke. Pokud by podle něj stavební povolení skutečně už na jaře získali, je možné, že výstavba začne ještě letos. Záležet ale bude podle starosty také na tom, jak budou úspěšní při získávání dotací.

Půjde o zhruba desetikilometrový úsek, který bude začínat u autobusového nádraží v Turnově a přes Modřišice, Přepeře, Všeň a Příšovice povede k zámku ve Svijanech. Naváže tak na již hotový zhruba desetikilometrový úsek Greenway Jizera, který vede z Turnova na opačnou stranu - přes Malou Skálu do Líšného. V minulém týdnu začala výstavba navazující trasy z Líšného do Železného Brodu na Jablonecku. Vybudování tohoto, zhruba čtyřkilometrového, úseku bude stát skoro 94 milionů korun včetně DPH. Hotovo by mělo být na podzim příštího roku. Jde o stavebně hodně složitý úsek, řekl před několika dny starosta Železného Brodu František Lufinka (Za rozvoj města).

Cyklostezka Greenway Jizera propojí Turnov a Svijany

Cyklostezka Greenway bude mít pokračování. Cyklisty zavede až do Svijan. Najít optimální trasu přitom nebylo vůbec snadné.

Cyklostezka tam povede v úzkém údolí mezi řekou a železničními kolejemi. Dělníci tak budou muset mimo jiné postavit lávku, přes půl kilometru opěrných zdí a na několika místech také stabilizovat břeh Jizery za pomoci kamenných monobloků. Chystaná výstavba cyklostezky z Turnova do Svijan by po stavební stránce měla být výrazně jednodušší.

Cyklostezka Greenway Jizera povede po dokončení od pramene Jizery na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že by už v roce 2015 mohla být celá trasa hotova, mnoho úseků ještě chybí. Páteřní trasa by měla měřit 190 kilometrů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenway Jizera

Štítky ČR, správa, rekreace, stavby, cykloturistika, Turnov, Svijany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba cyklostezky z Turnova do Svijan možná začne ještě letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.