Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pozor na jarní lyžování, varuje horská služba. Podmínky na sjezdovkách se během dne výrazně mění

Současné počasí, které se již nezadržitelně blíží k typickému jarnímu lyžování, má vliv na kvalitu povrchu sjezdových tratí. Ráno jsou sjezdovky ztvrdlé s rychlým povrchem, později změklé s těžkým sněhem, všechno má svá rizika, varuje horská služba.

Ohleduplnost a nepřeceňování schopností. To jsou, mimo kvalitního a dobře seřízeného vybavení, dva základní principy, které je třeba dodržovat při pohybu na sjezdových tratích. Pro všechny lyžaře by mělo být pochopitelně i závazné Desatero FIS pohybu na sjezdových tratích.

Současné počasí, které se již nezadržitelně blíží k typickému jarnímu lyžování, má vliv na kvalitu povrchu sjezdových tratí. Ráno jsou sjezdovky ztvrdlé s velmi rychlým povrchem, v průběhu dne dojde k změknutí vlivem slunečních paprsků a v odpolednich hodinách dochází k ztvrdnutí rozbrázděné sněhové pokrývky. Každá z těchto situaci má svá rizika a je na lyžařích, aby dostatečně přizpůsobili rychlost a techniku jízdy s ohledem na bezpečnost sebe i ostatních.

V Harrachově se srazili dva lyžaři. Na místo musel vrtulník

Záchranné složky zasahovaly dnes v poledne v harrachovském skiareálu, došlo zde ke srážce dvou lyžařů.

"Jeden příklad za všechny z Beskyd. Po poledni na svazích Opálené došlo ke srážce dvou lyžařů. Desetiletá dívka byla v rámci srážky odmrštěna mimo sjezdovou trať a narazila do zídky. Její mnohočetná poranění znamenala složitý zásah, který byl pro horské záchranáře ukončen předáním leteckým s transportem do ostravsé nemocnice," uvedl mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Obdobně složité zásahy se o víkendu odehrály v Krkonoších, kdy na ztvrdlém povrchu tři lyžaři, v průběhu jedné hodiny nezvládli jízdu a jejich dovolená pokračovala ošetřením Horskou službou a nedobrovolným transportem do nemocnice za pomoci LZS Libereckého a LZS Královéhradeckého kraje. Dva lyžaři se srazili v Harrachově, tam měl ale jeden z lyžařů skoro dvě promile alkoholu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky horská služba, lyžař, úraz, Krkonoše, sjezdovky, lyže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na jarní lyžování, varuje horská služba. Podmínky na sjezdovkách se během dne výrazně mění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.