Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce bojovat s neukázněnými pejskaři. Za neuklizený exkrement pokuta deset tisíc

Poplatek za psa se v Liberci už roky neměnil, pejskaři platí 600 korun, senioři dvě stě. Radnice jej ale navyšovat nehodlá, na druhou stranu ale chce více řešit nepořádek, který po psech zůstává. Za neuklizený exkrement chce udělovat pokutu deset tisíc korun.

„Chápu rozčílení obyvatel, že někteří lidé nesbírají exkrementy po svých mazlíčcích. Zaznamenal jsem i návrhy na razantní zvýšení poplatků, což by mohlo některé lidi odradit od toho, aby si pořizovali psy,“ vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK), proč se rada města poplatky za psy zabývala.

V Liberci žije asi šest tisíc psů, polovina je psaná na seniory, kteří platí 200 korun ročně, zbytek platí 600 korun ročně. Město tak má ze psů roční příjem asi 2,5 milionu korun.

Vedení města ale nakonec došla k závěru, že poplatek zvedat nebude, byť je stejný už roky a v jiných krajských městech je kolem 1000 až 1200 korun. „Pokud bychom částku zvýšili, přínos do rozpočtu by nebyl až tak výrazný, naopak někteří majitelé by na to těžce dosahovali. Někteří by pak psa třeba zapřeli a mělo by to opačný efekt,“ objasnil uvažování vedení města náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Radnice se ale chce zaměřit na exkrementy, které majitelé psů neuklízejí. „Navrhuji jít cestou represe. Ti, kteří nechávají po psech exkrement, budou dostávat pokutu deset tisíc korun. New York má pokutu 50 dolarů, což je asi pět a půl tisíce korun, umím si představit, že u nás to bude dvojnásobek,“ řekl Zámečník.

Jenže strážník by takového majitele psa musel chytit přímo při „činu“. „Potřebujeme i spolupráci občanů, kteří nám znečišťovatele pomohou identifikovat,“ dodal Zámečník s tím, že využít jde i kamerový systém. „Nechceme z města dělat velkého bratra, který bude sledovat, jestli lidé uklízejí hovínka,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky liberec, pejskaři, exkrementy, pokuta, poplatek za psy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce bojovat s neukázněnými pejskaři. Za neuklizený exkrement pokuta deset tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.