Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce Sokolské začne nejspíš v létě. Přibude zeleň i pruhy pro cyklisty

O rekonstrukci Sokolské ulice v Liberci už se nějakou dobu mluví. Město už dokonce kvůli její přípravě vykácelo několik stromů naproti bývalému Ambiente. Právě město ve spolupráci s krajem opravu ulice připravuje, práce by mohly začít v létě.

Zatím proběhne první etapa rekonstrukce. Ta se týká úseku dlouhého 366 metrů mezi křižovatkami s Pastýřskou a Zhořeleckou ulicí. Nová bude vozovka, vzniknou ale i pruhy pro cyklisty, nové autobusové zastávky, prostor pro chodce a více bude i zeleně. Uprostřed silnice má být pruh, ve kterém budou vysázeny stromy. 

„Ulice dostane zcela novou podobu významné městské třídy. Vznikne tam malý přestupní terminál příměstské dopravy a MHD, nové cyklopruhy, ale i místa pro parkování. Je to poprvé, kdy v našem měste uplatníme prvky modrozelené infrastruktury, kdy zadržíme dešťovou vodu z ulic i ze střech domů a využijeme ji pro zavlažování stomů a zeleně," popsal náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro LK). Podaří se díky tomu zachyty až 30% vody a zadržovat se bude systémem prokořenitelných pásů. Inspiraci k tomuto systému čerpalo město v Rakousku nbo Švédsku, kde se běžn využívá.

Celkově se bude opravovat 450 metrů ulice. „Kraji jsme nyní předali prováděcí dokumentaci a rozpočet ve výši cca 79 milionů, z níž Liberecký kraj má uhradit zhruba 36,2 milionů a město zbývající podíl,“ uvedl již dříve náměstek Janďourek.

Stavební práce pak budou dál pokračovat přes Šaldovo náměstí až po Jabloneckou ulici. Jednou z podmínek výstavby plánovaného Centra urgentní medicíny v areálu krajské nemocnice na Husově třídě byla totiž výstavba kvalitní silnice, po které by návštěvníci plynule přijížděli do areálu nemocnice.

„Financování rekonstrukce v tomto případě není úplně jednoduché. Po dvacetiletém jednání jsme silnici převzali od Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Nyní chceme všechny úseky ve spolupráci se statutárním městem Liberec postupně rekonstruovat,“ řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Bezprostředně na to má navázat stavba Pastýřské a Tržního náměstí. Tento měsíc skončí výběrové řízení na 1. etapu rekonstrukce Nové Pastýřské a parkoviště P+R u budovy policie. Pro město půjde o jeden z největších projektů posledních let, který bude stát takřka padesát milionů korun. Příští rok je v plánu 2. a 3. etapa Nové Pastýřské. 

„Nejprve dojde k vybourání konstrukcí vozovky, chodníků a ostatních ploch. V dalším kroku budou vystavěny opěrné konstrukce a pokládka inženýrských sítí. Následně bude realizována komunikace a chodník. V závěru budou, po dokončení stavebních prací, osazeny zádržné systémy a dopravní značení,“ popsala již dříve mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky sokolská, liberec, rekonstrukce, kraj, město, silnice, ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Sokolské začne nejspíš v létě. Přibude zeleň i pruhy pro cyklisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.