Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Liberec od července zvýší nájemné v městských bytech o patnáct procent

Liberec od letošního července zvýší nájemné v městských bytech o míru inflace, tedy 15,1 procenta. Uživatelé bytů budou platit řádově o stovky korun více, informoval náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

„Nicméně i po navýšení nebude dosahovat nájemné v městských bytech ani poloviny tržního nájemného," řekl Hruška. To se podle něj v průměru pohybuje kolem 227 korun za metr čtvereční. „V naších domech s pečovatelskou službou (DPS) bude nájemné 55 korun za metr čtvereční po tom navýšení a například ve startovacích bytech 93 korun za metr čtvereční," dodal.

Dosud nájemníci bytů v DPS platí za metr čtvereční 48 korun a ve startovacích bytech zhruba 81 korun. V sociálních bytech standardního typu cena za metr čtvereční stoupne od léta ze současných zhruba 91 Kč na téměř 105 korun. „Když si vezmu tu nejvíce zranitelnou skupinu, jako jsou senioři, tak například ve třicetimetrovém bytě v domě s pečovatelskou službou se jedná o navýšení o 200 korun. Například ve startovacím bytě čtyřicetimetrovém zhruba o 400 korun, záleží přesně na těch metrech," dodal náměstek.

Liberec pronajímá 1226 bytů. Jeho obyvatelům nájemné zdraží přesně po roce. Loni od července město ceny nájemného zvýšilo u většiny bytů o 20 procent. Výrazné navýšení tehdy odůvodnilo rostoucími náklady na opravy a investice do bytů i tím, že tři roky předtím výši nájemného nijak neupravovalo. Peníze vybrané na nájemném by měly podle Hrušky sloužit pro rozvoj bytového fondu. „Město vybere ročně 32 milionů na nájemném a já se budu zasazovat o to, aby se ta částka projevila v kvalitě bytového fondu, ať už jsou to drobné opravy, jako jsou zvonky, dveře, výmalby, tak zároveň aktuálně dokončujeme Na Žižkově nový bytový dům, kde vznikne 49 bytů," dodal. Podle něj se bude také připravovat projektová dokumentace pro druhou etapu výstavby bytů v lokalitě Na Žižkově. „Chystáme také projekt na domovníky, který zlepší kvalitu života v městských bytových domech," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, byty, Liberec, nájem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec od července zvýší nájemné v městských bytech o patnáct procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.