Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Členové horského spolku se chystají na tradiční úklid rezervace Meandry Smědé

Odpadky v Přírodní rezervaci Meandry Smědé na Frýdlantsku budou už po počtrnácté uklízet o nacházejícím víkendu členové Jizersko-ještědského horského spolku (JJHS). Vydají se do blízkosti obce Višňová a připojí se k nim desítky dobrovolníků.

Úklid je naplánovaný na sobotu 22. dubna a případní zájemci se mohou stále připojit.

Spolek rezervaci Meandry Smědé uklízel poprvé v roce 2005 a od té doby, s výjimkou pěti let, čistí tuto lokalitu od odpadků pravidelně. K akci volí záměrně jarní období, kdy ještě není narostlé listí a terén je tak prostupnější a odpadky je snadnější odhalit.

„Předpokládáme účast přibližně osmdesáti dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS a Turistického oddílu Kletr. Ti budou sbírat odpadky v celé délce toku řeky Smědé nacházející se v Přírodní rezervaci Meandry Smědé – od mostu v Předláncích až po železniční most přes řeku u osady Boleslav, přibližně v délce 5 kilometrů. Použijeme také gumové nafukovací čluny,“ popsal Pavel Schneider z Jizersko-ještědského horského spolku.

Přírodní rezervace Meandry Smědé je ojedinělá přírodním rázem údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů. Proto tuto svoji unikátnost je také chráněno.

„Toto území je pravidelně několikrát za rok zaplavováno a právě tyto záplavy přinášejí do rezervace obrovské množství odpadků, které spláchne voda z hořeních partií povodí řeky Smědé. Odpady z celého Frýdlantska se tak hromadí v přirozených meandrech a naplaveninách, které jsou pro svoji jedinečnost chráněny v přírodní rezervaci. Pravidelní účastníci této jarní brigády mají možnost sledovat přirozený vývoj koryta vodního toku Smědé, které je každý rok trochu jiné, neustále se vyvíjí, mění svojí trasu a vytváří tůně a slepá ramena,“ vysvětlil Schneider.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hejnice

Štítky rezervace, úklid, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové horského spolku se chystají na tradiční úklid rezervace Meandry Smědé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.