Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Oldřichovském sedle, nejvyšším místě poutní cesty, obnovili kříž

Kříž s žulovým podstavcem v Oldřichovském sedle na Liberecku, který je součástí Staré poutní cesty z Liberce do Hejnic, získal při opravě původní podobu. Sedlo je nejvyšším bodem poutní cesty a v minulosti šlo také o nejsnazší místo pro překonání Jizerských hor.

Boží muka či další drobné sakrální stavby byly v minulosti vytvořené podél celé poutní cesty, zhruba každých 500 až 600 metrů. „Toto je jedno ze zastavení podél staré poutní cesty a je umístěné v nejvyšším bodě poutní cesty, v Oldřichovském sedle. Poutníci vystoupali od Liberce a potom už klesali do Hejnic," uvedl Bohumil Horáček ze spolku Patron, který se na obnově kříže podílel.

Kříž s žulovým podstavcem v sedle známém i pod názvem Hemmrich byl už v hodně špatném stavu. „Celkově byla ta památka desítky let neudržovaná," uvedl Horáček. Při opravách se také na podstavec vrátil původní motiv, který na něm byl. „Ve starých zápiscích farnosti jsem dohledala, že tam byl obrázek Sixtinské madony," uvedla místostarostka Oldřichova v Hájích Jiřina Vávrová.

Právě na základě podnětu z obce spolek k opravě této drobné sakrální památky přistoupil. Obec zaplatila i většinu nákladů, z bezmála 40.000 korun to bylo 30.000 Kč. "My se primárně snažíme opravovat pomníčky horské, ale čas od času děláme i tyto náboženské. Sami od sebe bychom to nedělali, ale tady vzešel impulz od obce," dodal Horáček. Obvykle podle něj pomníčky na poutní cestě ve směru od Hejnic opravuje spolek Frýdlantsko.

Při obnově kříže v Oldřichovském sedle spolek Patron spolupracoval s restaurátorkou Vanesou Trostovou, kovářem Janem Moravcem a malířem Pavlem Koňaříkem. Kříž se nachází naproti hospodě Hausmannka (U Kozy) na pozemku Lesů ČR. Spolupráci s nimi si Horáček chválí. „Většina pomníčků je na jejich pozemcích a Lesy ČR se k tomu staví vstřícně," dodal Horáček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oldřichov v Hájích

Štítky ČR, církve, památky, správa, Oldřichov v Hájích, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Oldřichovském sedle, nejvyšším místě poutní cesty, obnovili kříž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.