Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec nesouhlasí s navrženým řešením protipovodňových úprav

Liberec nesouhlasí ani s jednou ze tří variant ze studie proveditelnosti, která se týká plánované výstavby suché vodní nádrže v Andělské Hoře v rámci protipovodňových opatření na Lužické Nise. Všechny by znamenaly velký zásah do přírody a měly by i zásadní negativní dopad do čtvrti Machnín. Zastupitelé města proto usnesli, že budou požadovat zpracování nové varianty. Chtějí, aby projektanti posoudili možnosti zadržování vody v krajině v celém povodí Lužické Nisy a zároveň byly minimalizované negativní zásahy na území Machnína.

Lužická Nisa je od Jablonce nad Nisou až ke státní hranici s Německem tokem s významným povodňovým rizikem. Na přípravě protipovodňových opatření se předloni dohodl Liberecký kraj s Povodím Labe a šesti obcemi a městy včetně Liberce. Nejzásadnějším opatřením by mělo být právě vybudování suchého poldru u Andělské Hory pod Libercem. Podle studie na to ale bude potřeba minimálně 1,2 miliardy korun. Vzniknout by měl zaplavovaný prostor o výměře od 42 do 67 hektarů, který zasáhne i přírodní rezervaci Hamrštejn.

„Ve všech variantách se jedná o rozsáhlé území, které zcela změní charakter dotčeného krajinného prostoru. Zásahy do přírody, kulturní, historické a vizuální charakteristiky území jsou hodnocena jako silná a negativní vliv záměru nelze žádným doporučením snížit. Estetická hodnota krajinného rázu hodnoceného území bude výrazně snížena, harmonické vztahy v krajině budou značně poškozeny. Celkový vliv záměru je hodnocen jako neúnosný," píše se v důvodové zprávě, z níž vycházeli zastupitelé. Neméně zásadní vliv má záměr i na zástavbu Machnína, ve dvou ze tří navržených variant se dokonce počítá s bouráním okresního archivu, hasičské zbrojnice a bytových domů.

Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) má pochyby i o tom, zda bude suchá vodní nádrž plnit funkci, jaká se od ní očekává. „Protože suchý poldr sice má svůj plán údržby, ale musím říct, že málokdy ty plány údržby fungují. Protože suché poldry se plní už od (průtoku) Q20, kdy ta dvacetiletá voda v Liberci protéká třeba sedmdesátkrát za rok. A představa, že po každém dešti by povodí čistilo suchý poldr, tak to si myslím, že je nereálné," řekl nedávno Lenert.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, záplavy, Liberec, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavně že jste umělci nejdřív vyplašili zahrádkáře ve Wintrovce. A byl to váš debilní nápad, povodí Labe jen zdokumentovalo (ne)smysluplnost.

Úterý, 2. května 2023, 12:57Odpovědět

Liberec nesouhlasí s navrženým řešením protipovodňových úprav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.