Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších lze žádat o příspěvek na péči o trvalé travní porosty

Majitelé luk v Krkonoších mají i letos šanci dostat peníze na úpravu travního porostu. Má to ale samozřejmě svá pravidla, jedním z nich je zadaná výměra, která se musí vejít do pěti hektarů.

Zdrojem příspěvku je Program péče o krajinu Ministerstva životního prostředí a nelze jej kombinovat s dotacemi z Agroenviromentálně-klimatických programů Ministerstva zemědělství.

"Příspěvek slouží jako podpora péče o trvalé travní porosty, a to správnými a šetrnými způsoby, ať už se jedná o seč s úklidem travní hmoty nebo pastvu. Za seč není považováno mulčování. Za nežádoucí je považováno i mulčování s následným vyhrabáním travní hmoty; a to hlavně kvůli nešetrnosti vůči bezobratlým živočichům, kdy dochází k jejich vysoké úmrtnosti. Příspěvek je poskytnut na obhospodařovanou plochu travního porostu, jehož výměra je stanovena na základě zákresu do ortofotomapy na Správě KRNAP," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Žadatelé, kteří podávali v loňském roce víceletou žádost, budou do 15. května kontaktováni. Následně jim bude zaslána rovnou „Dohoda o provedení managementových opatření“. V případě změn ze strany žadatelů je nutné tyto změny nahlásit také do 15. května.

Noví žadatelé musí nejdříve navštívit Správu KRNAP, kde s odpovědným pracovníkem provedou zákres obhospodařované plochy, na kterou budou žádat o příspěvek. Příjem nových žadatelů je od 1. do 31. května. Na osobní schůzce je nutno se předem domluvit, a to telefonicky nebo e-mailem. Uzávěrka příjmů všech žádostí je 31. května 2023. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto life.krnap

Štítky Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, Krkonošský národní park, tráva, úprava, příspěvek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších lze žádat o příspěvek na péči o trvalé travní porosty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.