Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Turnov zatím sdílená kola nabízet nebude. Chybí zájem místních

Nejen v Jablonci, ale i v Turnově zvažovali nový způsob dopravy v podobě sdílených kol. Kvůli malému zájmu mezi místními ale vedení města od záměru prozatím ustoupilo.

Malý zájem vyplynul z ankety, do které se zapojilo asi 250 lidí. „A přestože z těch 250 lidí asi 70 procent vyjádřilo potenciální zájem o využití kola, tak to bylo především v době mimopracovní pro turistiku, třeba i okolo Turnova a tak dále. A to zase nám nesplňuje původní záměr, který byl odlehčit dopravě v Turnově," řekl Lochman.

Víc problémů než užitku

Upustit od zavedení této služby se radnice rozhodla i kvůli obavám, že by přinesla více problémů než užitku. „V ranních dopravních špičkách – především v úseku ulic Nádražní, Palackého, Sobotecká a Hluboká – je provoz aut natolik intenzivní, že se obávám o bezpečnost cyklistů, kteří by se provozem chtěli proplétat. Navíc se dá předpokládat, že vzhledem k velké výškové členitosti města by se kola pravděpodobně hromadila v níže položených stanovištích," dodal místostarosta.

O zavedení sdílených kol, takzvaného bikesharingu, začal Turnov uvažovat na základě nového dotačního programu Libereckého kraje. Lochman uvedl, že náklady na bikesharing pro letošní rok odhadovali na tři čtvrtě milionu korun a dotace by pokryla zhruba polovinu nákladů. Peníze, které chtělo město vydat ze svého rozpočtu na tento projekt, podle Lochmana využijí pro zlepšení služeb pro cyklisty. „Budeme se snažit je vynaložit účelně k tomu, abychom vylepšili právě ty koridory pro cyklisty, abychom našli objízdné trasy, které by jim umožnily bezpečný průjezd z Turnova 2 na Turnov 1, tedy do centra, k nádraží," dodal Lochman. Pořídit podle něj chtějí i další stojany či parkovací boxy pro odstavení kol.

Alternativní doprava v podobě sdílených kol míří do Jablonce

Od června budou moci obyvatelé Jablonce nad Nisou i turisté, kteří sem zamíří, využít k přepravě sdílená kola. Do práce, do školy, za zábavou nebo k objevování nových míst budou mít k dispozici stovku kol.

V novém krajském programu na sdílená kola jsou k dispozici tři miliony korun. Zájem o dotaci zatím projevil jen Jablonec nad Nisou. Krajský Liberec odmítá tuto službu jakkoliv financovat, v Novém Boru na Českolipsku záměr v anketě velkou podporu nezískal a sdílená kola nechtějí ani v České Lípě, kde se obávají kol pohozených v ulicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky správa, doprava, Turnov, cykloturistika, sdílená kola, kola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov zatím sdílená kola nabízet nebude. Chybí zájem místních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.