Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Veterinární správa zmírnila na Českolipsku opatření spojená s africkým morem

Státní veterinární správa (SVS) zmírnila na Českolipsku opatření zavedená v souvislosti s výskytem afrického moru prasat, který na začátku května laboratoř prokázala u divočáka uloveného v Ralsku. Oblast o výměře přes 230 kilometrů čtverečních se z pásma infekce mění na "uzavřené pásmo II", zároveň skončil zákaz lovu volně žijící zvěře a také zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty, řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Od začátku května platil kvůli riziku nákazy pro 14 katastrálních území úplný zákaz lovu volně žijící zvěře. „Ten dnešním dnem přestává platit, pokud se však jedná o lov divokých prasat, platí pro něj poměrně přísná pravidla. Lovit divočáky budou moci jen předem proškolení lovci. Každý ulovený kus bude muset být povinně vyšetřen na africký mor a bude muset být bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření," doplnil mluvčí SVS.

Maso uloveného divočáka je možné podle Vorlíčka spotřebovat jen v domácnosti lovce, na trh může jít výhradně prostřednictvím schváleného zvěřinového závodu. „Za každé ulovené prase divoké a odevzdaný vzorek má lovec nárok na zástřelné 1000 korun. Při společném lovu zvěře v oblasti bude zakázáno používat lovecké psy, protože představují riziko z hlediska možného pasivního šíření nákazy," dodal. Až na odůvodněné výjimky stále platí zákaz venkovního chovu prasat.

V pásmu infekce dosud platil také zákaz pohybu veřejnosti v přírodě mimo vyznačené cesty, i ten teď končí. SVS ale žádá občany, aby se při pohybu v přírodě chovali obezřetně a vnímali riziko možného výskytu nebezpečné nákazy. „Případné nálezy mrtvých divokých prasat je třeba rychle hlásit Krajské veterinární správě pro Liberecký kraj nebo místnímu mysliveckému sdružení," uvedl mluvčí. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale jejími přenašeči.

V Libereckém kraji jsou v souvislosti s africkým morem, který byl potvrzen u 20 nalezených či ulovených divočáků, dvě vymezená pásma II - jedno na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Nárazníkové pásmo - takzvané uzavřené pásmo I, které je obklopuje, zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 kilometrů čtverečních a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a Bakovu nad Jizerou. Také v této oblasti je umožněn lov prasat divokých pouze proškoleným lovcům a omezené jsou přesuny domácích prasat a vepřového masa i masa z divočáků z oblasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, lesy, myslivost, Českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární správa zmírnila na Českolipsku opatření spojená s africkým morem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.