Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký památník na počest policistů se půl roku po odhalení opravuje

V Liberci se půl roku po odhalení opravuje kruhový památník, který vznikl na počest místních policistů padlých ve službě. Předchozí skla neměla správný poloměr a bylo nutné je vyměnit. Vybudování netradičního památníku za 3,4 milionu korun zaplatila radnice. Za opravu podle mluvčí města Jany Kodymové nic platit nebudou.

„Šlo o chybu výrobce skla, na kterou jsme upozornili dodavatele a jeho subdodavatele již na podzim při instalaci skel. Jedná se o nápravu do stavu předání bezvadného díla," uvedla Kodymová. S výměnou skel se podle ní čekalo na jaro kvůli klimatickým podmínkám. „V zimě nám reinstalace nebyla doporučena," dodala.

Památník o průměru šest metrů má podobu skleněného válce a uvnitř je vsazená jabloň. Po dokončení oprav budou na skle opět vyrytá jména 11 padlých policistů z druhé světové války, kteří sloužili v Liberci do roku 1938 a pak museli odejít do vnitrozemí po záboru pohraničí fašistickým Německem. Kromě jmen padlých policistů tam budou znovu vyryté i úryvky české hymny a výňatky přísah a slibů příslušníků bezpečnostních sborů od roku 1870 do současnosti.

Památník se nachází pod knihovnou, poblíž křižovatky Sokolské a Pastýřské ulice. Na nevyužitém pozemku nechalo město loni vysadit také přes 30 okrasných hrušní a pojmenovalo toto místo Sad Dr. Karla Jaroše. Ten byl v letech 1936 až 1938 vedoucím státně-bezpečnostního oddělení policejního ředitelství v Liberci. Nacisté ho popravili v roce 1942 za jeho odbojovou činnost, spolupracoval se skupinou Tří králů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, policie, historie, pietní, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký památník na počest policistů se půl roku po odhalení opravuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.