Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kácení na Proseči je necitlivé, míní místní. Podle lesníků jde o běžný postup

Velké vykácené plochy, hromady klestí a špatně přístupná jindy průchozí místa a rozježděná krajina. Tak to vypadá na některých místech na Prosečském hřebeni mezi Jabloncem a Libercem, který je oblíbeným cílem procházek a výletů lidí z obou měst.

V této lokalitě probíhá těžba stylem zničené země, dochází tady k necitlivému kácení lesa. Byl zde nádherný les, lidé z celého Jablonecka sem chodili na výlety do přírody, dnes je to ale bohužel místo, kde jsou vykácené planiny do jednoho stromu, s "bordelem" větví a poničenými cestami,“ popisuje své pocity Monika Zajíčková z Proseče nad Nisou a dodává: „Je to k pláči, když to vidíte na vlastní oči.

Jiná z častých návštěvnic lesů na Prosečském hřebeni, má obavy, zda nejde o přípravu na nějakou další výstavbu. „Postupně les na Proseči ukusují a neustále se tady mluví o různých developerských projektech. Vždycky, když nějakou takovou velkou těžbu vidím, úplně se hrozím toho, co přijde a jestli tady zase nevyrostou místo lesa nějaké další domy,“ obává se Jitka Poláková z Jablonce.

Lesy na Prosečském hřebeni jsou v majetku Lesů České republiky, jejichž mluvčí Eva Jouklová vyvrací obavy místních lidí z toho, že by se jednalo o přípravu na nějakou novou výstavbu.

Na Prosečském hřebeni jsme zpracovali smrky v mýtním věku, což je v hospodářském lese standardní postup. Zvolili jsme tak zvaný clonný způsob, tedy zpracování dříví ve fázích, aby nevznikly holiny a dostaly příležitost přirozeně se obnovující stromy ze semen a plodů, zejména smrk a buk,“ vysvětlila Jouklová. Tam, kde se přirozeně semena neujmou, počítají lesníci s postupným dosazením dřevin, kterým se bude na tomto stanovišti dařit, zejména tedy vysadí zmíněný buk a další druhy, aby zde rostl smíšený les s převahou listnáčů. Ty totiž lépe odolávají škůdcům i změně klimatu.

Mnoho smrkových kmenů jsme na místě záměrně ponechali jako lapáky na kůrovce. Ty už ale kůrovec nalétl a nyní je z lesa odvážíme. Cesty jsou v běžném stavu, někdy na nich vznikají erozní rýhy, což ale souvisí s přívalovými srážkami, kterým nelze zabránit,“ dodala mluvčí Lesů ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Monika Zajíčková

Štítky těžba, les, Prosečský hřeben, Jablonecko, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Teichman

60let jsem koukal na krásný les. Teď tady zůstala hromady větví a náletů. Prý to tak má být. Rád bych ale věděl kam se kvalitní dříví odvezlo. Je mi do breku když vydím kamiony s kvalitním dřívím jak jedou jeden za druhým za hranice.

Středa, 7. června 2023, 15:27Odpovědět

Kácení na Proseči je necitlivé, míní místní. Podle lesníků jde o běžný postup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.