Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Počty prasat nakažených africkým morem na Liberecku dál stoupají

Počty divokých prasat na Liberecku, u nichž laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila africký mor prasat (AMP), dál stoupají. Za poslední týden se mor potvrdil u deseti uhynulých a jednoho uloveného divočáka, od začátku loňského prosince tak byla nákaza na Frýdlantsku potvrzena u 38 uhynulých či ulovených divočáků. Vedle toho Státní veterinární správa (SVS) eviduje jeden případ na Českolipsku z počátku května, informoval mluvčí SVS Petr Majer.

„Vyšetření nejprve potvrdilo nákazu u kusu uloveného 3. června v honitbě Raspenava – Peklo, nakažených bylo také šest uhynulých jedinců nalezených v katastru Horních Pertoltic a jeden kus nalezený v Černousích, které s Horními Pertolticemi sousedí. Další nálezy uhynulých těl, u nichž byla zjištěna následně nákaza, pocházely z lokalit Krásný Les, Lázně Libverda a Raspenava," doplnil výčet nových případů mluvčí SVS.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divočáků, proto je myslivci vyhledávají. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy. Nové nálezy nemají žádný vliv na platnost již dříve vydaných mimořádných veterinární opatření na Frýdlantsku.

V Libereckém kraji byla v souvislosti s nákazou zavedena dvě vymezená tzv. pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Dohromady mají 430 kilometrů čtverečních. Nárazníkové pásmo - takzvané uzavřené pásmo I, které je obklopuje, zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 kilometrů čtverečních a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero. V oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor.

Opatření zavedená v Libereckém kraji mají zabránit šíření nebezpečné nákazy, a podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda budou mít dlouhodobý charakter. Od poslední potvrzené nákazy musí platit nejméně rok. Nákaza podle něj způsobuje velké komplikace především myslivcům. Zavlečením afrického moru prasat hlavně ze sousedního Polska jsou přitom podle Semeráda ohroženy i další příhraniční oblasti české republiky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, lesy, myslivost, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty prasat nakažených africkým morem na Liberecku dál stoupají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.