Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Likvidace odpadu se České Lípě kvůli inflaci prodraží zhruba o desetinu

Svoz a likvidace komunálního odpadu se České Lípě kvůli inflaci prodraží. Zastupitelé na žádost společnosti Marius Pedersen, která pro město službu zajišťuje, zvýšili platbu na 47 milionů korun bez DPH. Firma přitom v žádosti neuplatnila celou inflaci, která za loňský rok dosáhla 15,1 procenta, požádala o navýšení ceny za služby o 10,5 procenta, řekl jednání místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa), který materiál zastupitelstvu předkládal.

„Smlouva z roku 2012 umožňuje po oboustranné dohodě navýšení o inflaci nebo její část, není to automatický nárok. Do cen se vedle obecných věcí, jako je zvýšení cen energií a pohonných hmot, promítly například i náklady na likvidaci nebezpečných odpadů, které se meziročně zvýšily o 40 procent, výrazně vzrostly i náklady na mzdy," doplnil Mencl. Schválený dodatek je teprve pátý za dobu trvání smlouvy. Za odpad teď zaplatí Česká Lípa firmě o třetinu víc než před pěti lety, rozšířily se ale i služby, které Marius Pedersen městu poskytuje.

Obyvatelé České Lípy za svoz a likvidaci komunálního odpadu od roku 2010 neplatí. Zastupitelstvo poplatek zrušilo v reakci na takzvaný úsporný balíček tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo.

Náklady na likvidaci komunálního odpadu byly v minulosti nižší než to, co město s 37 tisíc obyvateli vybralo na dani z nemovitosti. Výběr daně se každoročně pohybuje kolem 41 milionů korun, v posledních pěti letech už ale město musí na odpad doplácet, i když za ten vytříděný každoročně do rozpočtu získá kolem 3,5 milionu korun a náklady si tím snižuje. V roce 2019 ale radnice z jiných příjmů doplácela na odpad dva miliony, letos už to bude podle předběžných odhadů přes 20 milionů korun.

Podle starostky Jitky Volfové (ANO) se tak zřejmě Česká Lípa znovuzavedení poplatku za odpad nevyhne. „Snažili jsme se lidi uchránit, protože jsme vnímali zvyšování cen energií a rostoucí životní náklady, což je pro lidi problematické, ale vzhledem k tomu, že i tady má stát vizi, že náklady zvýší, tak nám nezbyde nic jiného, než tu cestu najít," řekla Volfová. Náklady na odpad podle ní rychle rostou, součástí úsporného balíčku vlády je navíc přesunutí přepravy a skládkování odpadu ze snížené 15procentní sazby do základní sazby DPH, která je 21 procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, hospodářství, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidace odpadu se České Lípě kvůli inflaci prodraží zhruba o desetinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.