Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj podle výzkumu pokulhává v sociální a zdravotní oblasti

Velmi nízký počet lůžek v nemocnicích či malý počet lékáren na tisíc obyvatel, nízká kapacita zařízení pro seniory, ale i velmi nízké procento lidí napojených na kanalizaci nebo nejnižší investice do ochrany životního prostředí v přepočtu na obyvatele. Na tyto nedostatky v Libereckém kraji upozornil průzkum Místo pro život, v němž je každoročně hodnocena kvalita podmínek pro život ve všech krajích České republiky.

Výsledky výzkumu vychází z dat získaných z nezávislých zdrojů a údajů z průzkumu prováděného mezi 1 600 obyvateli každého z krajů. Nejlepším místem pro život je dle výsledků Hlavní město Praha, druhý je Královéhradecký kraj a třetí kraj Vysočina. Liberecký kraj obsadili šestou pozici z celkem čtrnácti krajů.

Srovnávací výzkum Místo pro život mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky a nabízí veřejnosti možnost dlouhodobě sledovat stav jejich regionu a jeho vývoj. Výsledky srovnávacího výzkumu motivují a inspirují státní správu i samosprávu, nevládní organizace, podnikatele i občany, a vedou tak ke zlepšování podmínek ovlivňujících kvalitu života,“ objasňuje projektový ředitel průzkumu David Pavlát z analytické agentury Datank.

Výzkum se zaměřuje na osm oblastí – bezpečnost, volnočasové aktivity a turismus, dále na občanskou společnost a toleranci, péči o děti a vzdělávání, rozvoj infrastruktury, zdravotní a sociální služby, ekologii a životní prostředí a práci.

Liberecký kraj nejlépe dopadl v oblasti ekologie a životního prostředí, kdy výzkum ocenil velké procento zeleně, čisté ovzduší či nejvyšší podíl chráněných oblastí a jako pozitivum to vyzdvihli i oslovení lidé. Ovšem na druhou stranu Liberecký kraj do životního prostředí investuje nejméně peněz ze všech. 

Naopak nejhorších výsledků dosáhl Liberecký kraj dle dat v oblasti zdravotní a sociální služby. V našem kraji je velmi nízký počet lůžek v nemocnicích na tisíc obyvatel a v porovnání s ostatními kraji i nízká kapacita zařízení pro seniory. Kraj má také vysokou nemocnost, což potvrzují i statistici. 

Průměrné procento pracovní neschopnosti v Libereckém kraji meziročně pokleslo na 6,051 %, přesto bylo v rámci mezikrajského srovnání 3. nejvyšší. Prvenství má náš kraj v počtu nově hlášených případů dočasné pracovní neschopnosti v přepočtu na 100 pojištěnců," uvedl Ondřej Beneš z Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci. Denně bylo v roce 2022 v průměru v Libereckém kraji 9 199 osob práce neschopných. Pro nemoc bylo neschopno pracovat 8 046 osob, pro pracovní úraz 226 osob a pro ostatní úrazy 928 osob.

K dobru si může Liberecký kraj přičíst nejnižší počet usmrcených osob na tisíc kilometrů, nízký počet dětí na jednu třídu základní školy anebo velmi nízkou produkci odpadu a velké množství toho, který jsou lidé ochotni recyklovat.

Mnohdy důležitější než hmotné statky, je pro řadu lidí fungující občanská společnost, vzájemný mezigenerační respekt a tolerance rozdílných názorů. Organizátoři projektu Místo pro život se snaží také na tyto hodnoty poukázat a upozornit na jejich důležitost,“ dodal k výzkumu Pavlát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky výzkum, kraje, porovnání, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podle výzkumu pokulhává v sociální a zdravotní oblasti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.