Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prodloužení cyklostezky Greenway Jizera bude stát sto milionů. Turnov zažádá o dotaci

Turnov chce na připravované prodloužení cyklostezky Greenway Jizera do Svijan získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

 Výstavba desetikilometrového úseku si odhadem vyžádá 100 milionů korun. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) uvedl, že žádost o dotaci si chtějí podat letos v září. „Je to jedinečná šance získat peníze. Je tam financování buď 80 ku 20 (procentuálně), nebo 85 ku 15, což je super pro tuto stezku, která je mimořádně využívaná a dokázali bychom ji prodloužit až do Svijan," řekl Hocke.

Nový úsek naváže na již hotový, také zhruba desetikilometrový. Ten vede do Turnova z Líšného přes Malou Skálu. Prodloužení na opačnou stranu města je navrženo od autobusového nádraží v Turnově přes Modřišice, Přepeře, Všeň a Příšovice k zámku ve Svijanech. Na pokračování stezky je již vydané stavební povolení, nyní si nechává Turnov zpracovat prováděcí dokumentaci pro provedení stavby. Hocke předpokládá, že v ideálním případě začne výstavba cyklostezky v příštím roce.

Do rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj 32 milionů korun, třikrát víc než loni

Do rozvoje cyklodopravy dá letos Liberecký kraj přes 32 milionů korun, což je téměř třikrát víc než v loňském roce. Víc peněz půjde do výstavby a obnovy cyklostezek, nově kraj podpoří i sdílená kola. Podpora cykloturistiky je letos zaměřena...

Cyklostezka Greenway Jizera po úplném dokončení povede od pramene Jizery na Smrku v Jizerských horách až po soutok s Labem ve středních Čechách. I když se původně předpokládalo, že už v roce 2015 by mohla být celá trasa hotova, mnoho úseků ještě chybí. Páteřní trasa by měla měřit 190 kilometrů, hotové jsou zatím desítky kilometrů. Aktuálně se v Libereckém kraji buduje zhruba za 94 milionů korun čtyřkilometrový úsek náročným terénem z Železného Brodu do Líšného. Hotový by měl být na podzim příštího roku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Greenway Jizera

Štítky stavby, správa, rekreace, cykloturistika, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodloužení cyklostezky Greenway Jizera bude stát sto milionů. Turnov zažádá o dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.