Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bude se v České Lípě znovu platit za odpad? O tom rozhodnou zastupitelé

Zastupitelé v České Lípě budou příští týden jednat o znovuzavedení poplatku za odpad. Obyvatelé třetího největšího města v Libereckém kraji jako jedni z mála za odpad už 14 let neplatí, náklady hradí město ze svého rozpočtu. Důvodem pro znovuzavedení poplatku je podle vedení radnice potřeba reagovat na růst nákladů na odpadové hospodářství a zpřísňování odpadové legislativy.

„Město stejně bude dál nějakou část nákladů platit, ale v plné výši už to dál neunese. Náklady nejen na odpady, ale například i na městskou dopravu neustále rostou a my potřebujeme peníze na investice a na další rozvoj. Máme 19 příspěvkových organizací, potřebujeme investovat do škol, do rozvoje a zkvalitnění sociálních služeb a podobně," řekla již dříve starostka Jitka Volfová (ANO). V návrhu, který bude zastupitelstvo ve středu 30. září projednávat, je sazba 960 korun za osobu a rok se splatností do 31. května. Do rozpočtu by to podle odhadů mělo přinést 37,9 milionu korun.

Poplatek navrhovaný v České Lípě patří v tuto chvíli k nejvyšším v Libereckém kraji, nelze ale vyloučit, že vzhledem k růstu nákladů některá města poplatek pro příští rok zvýší. Třeba v krajském městě Liberci teď každý obyvatel platí 840 korun ročně a pro příští rok podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) zvažují zdražení na 990 korun. Nejvíc zatím platí lidé v Semilech, kde loni poplatek zvýšili na 900 korun, naopak v nedaleké Jilemnici platí lidé za odpad 560 korun ročně. Výjimkou je v kraji Jablonec nad Nisou, kde nemají paušál, ale domácnosti platí za popelnici.

O zrušení poplatku za odpad rozhodli zastupitelé České Lípy v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo. Dnes je nezaměstnanost ve městě tříprocentní.

Hlavním důvodem pro znovuzavedení poplatku jsou podle Volfové rostoucí náklady, jen za posledních pět let vzrostly o více než 40 procent, letos má Česká Lípa v rozpočtu na svoz, třídění a likvidaci odpadu zhruba 70 milionů korun. „Samozřejmě jsme se snažili lidi uchránit, protože jsme vnímali zvyšování cen energií a rostoucí životní náklady," řekla starostka. Součástí úsporného balíčku vlády je podle ní navíc přesunutí přepravy a skládkování komunálního odpadu ze snížené 15procentní sazby do základní sazby DPH, která je 21 procent. Jen to zvedne náklady města o čtyři miliony korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, peníze, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude se v České Lípě znovu platit za odpad? O tom rozhodnou zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.