Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ekologové ze spolku Čmelák v Liberci si chtějí peníze na projekty půjčit od lidí

Ekologové z liberecké organizace Čmelák chtějí peníze na předfinancování projektů získat formou půjček od lidí. Aktuálně potřebují tři až pět milionů korun a v dlouhodobém výhledu až deset milionů, řekl zakladatel Čmeláka Jan Korytář. Organizace téměř s 30letou historií chce za půjčky ručit svým majetkem. Vlastní přes 65 hektarů převážně lesních pozemků a dvě historické chalupy, jde o majetek odhadem za 20 milionů korun.

Čmelák se zaměřuje na ochranu biodiverzity, zadržování vody v krajině nebo přeměnu smrkových monokultur. Mezi jeho nejznámější projekty patří budování takzvaného Nového pralesa na Ještědu nebo obnova mokřadů u Jablonného v Podještědí. „Příprava větších projektů na zadržování vody v krajině stojí řádově stovky tisíc korun. Stejně tak pokud chcete vysazovat v krajině ne desítky, ale stovky stromů či tisíce keřů, musíte mít dopředu hodně peněz. Většina dotačních programů nedává na přípravu těchto projektů peníze dopředu, ale až zpětně, a finance tak zásadně limitují rozsah naší práce. U větších projektů je totiž nutné jednat s více majiteli pozemků, připravit samotné projekty, zajistit různá povolení, což je časově dost náročné," uvedl Korytář.

Proto se organizace rozhodla zkusit získat peníze na nové tůně, remízky, stromořadí nebo obnovu pestrých luk od soukromých investorů. Slibuje jim, že půjčku ve smluvené době vrátí i s úrokem a navíc přidá i informace, co se v krajině i díky jejich penězům podařilo vytvořit. „Nabízíme lidem podobné podmínky, jako mají v bance, navíc ale i dobrý pocit, že pomohou správné věci," uvedla ředitelka Čmeláka Jana Bujoková. Peníze na předfinancování projektů zatím podle ní částečně řeší bankovními úvěry. "Zároveň chceme využít právě i menších půjček od jednotlivých lidí," dodala Bujoková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Čmelák - Společnost přátel přírody

Štítky ČR, příroda, peníze, Liberec, čmelák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologové ze spolku Čmelák v Liberci si chtějí peníze na projekty půjčit od lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.