Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podle posudku Liberce má nefunkční lanovka na Ještěd hodnotu 17 milionů korun

Nefunkční kabinová lanovka na Ještěd má podle znaleckého posudku, který si zadal Liberec, hodnotu bezmála 17 milionů korun. Výslednou cenu ale určí až další jednání s Českými drahami, od nichž chce radnice lanovku koupit, řekl náměstek primátora Petr Židek (ODS). Posudek mají už i České dráhy, člen jejího představenstva Jiří Ješeta v sms zprávě pro ČTK uvedl, že cena jejich posudku je odlišná. Její výši nesdělil.

„Není veřejná a není myslím zatím známa ani městu. S městem bude jednání, kde se navzájem seznámíme s výsledky a začneme jednat o dalším postupu, což bude například i revizní znalecký posudek, který stejně bude muset být," dodal Ješeta.

Také náměstek libereckého primátora očekává, že cenu určí až další jednání. „Budeme muset najít nějakou shodu na hodnotě majetku, který bychom měli případně od Českých drah odkupovat. Jde o to, že každý ze znalců může ten majetek vidět jiným pohledem, a proto i uvidíme, jak hodně blízko se nám ceny potkají a jak lehce se nám bude hledat shoda se zástupci Českých drah, potažmo s ministerstvem dopravy," řekl Židek.

Rozdílný pohled znalců může být podle něj daný i tím, že posudek obsahuje hodnocení cen strojního vybavení, pozemků a budov. „Jde o to, že znalci ze společnosti Statikum vnímají to strojní zařízení jako nepoužitelné. Zcela logicky tomu odpovídá cena, protože znovuobnovení toho zařízení, které tam v tuto chvíli je, není prostě možné. Uvidíme, jak se s tím vypořádal posudek Českých drah, a bude záležet na jednání s Českými drahami, jak se s nimi domluvíme na následném postupu," dodal náměstek.

Lanovka Českých drah je mimo provoz od tragické nehody z konce října 2021, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna z kabin na zem zhruba z třicetimetrové výšky. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám. Město chce nefunkční lanovku získat do svého majetku a její provoz obnovit. Jen základní oprava visuté lanovky není podle výrobců lanovek možná vzhledem k bezpečnostním předpisům. Radnice si nyní nechává za 900 tisíc korun zpracovávat posudek, kolik bude její obnova stát a která varianta vychází nejvýhodněji.

Jednou ze zvažovaných variant je, že by původní kyvadlový systém se dvěma protijedoucími kabinami nahradil oběžný systém s menšími kabinkami pro osm až deset cestujících. Proti tomu ale vznikla internetová petice, kterou podepsalo přes 1400 lidí, chtějí zachování dosavadního konceptu. Jednou z dalších zvažovaných variant je prodloužení trasy lanovky o několik set metrů ke konečné tramvaji v Horním Hanychově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hotel Ještěd

Štítky ČR, správa, železnice, reality, Liberec, České dráhy, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

To je jako by se někdo snažil prodat starý nepojízný vrak, který už nelze nikdy zprovoznit, za cenu nejnovějšího modelu, které právě vyjelo z továrny, viďte České dráhy.

Sobota, 16. září 2023, 07:53Odpovědět

A výsledek vyšetřování? Je vám každému u prdele :-D Není náhodou hotový už několik měsíců? :-D Sračky novinářský. Kromě toho ten "přesun lanovky do muzea" teda šel na čí triko :-D?

Pátek, 15. září 2023, 17:25Odpovědět

Podle posudku Liberce má nefunkční lanovka na Ještěd hodnotu 17 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.