Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mezi Němci a Poláky se letos zvedl zájem o lanovku na Sněžku

Počasí v Krkonoších bylo letos v létě jako na houpačce, a to se projevilo prodeji vstupenek na lanovku na Sněžku. Letos si sem našlo cestu o devět procent méně turistů než loni. Vrací se sem ale Němci a Poláci.

Oproti minulému roku využilo lanovou dráhu na naši nejvyšší horu během prázdnin o devět procent turistů méně než ve stejném období loni. Provozovatelé si to vysvětlují horším počasím, které hlavně v polovině prázdnin turistice příliš nepřálo.

"V porovnání s předchozím rokem jsme provoz horní stanice museli z bezpečnostních důvodů zkrátit o zhruba šest dní. I tak byl ale zájem o lanovku velmi slušný. V červenci i v srpnu jsme měli zrhuba čtyřicet pět tisíc prodaných vstupenek. Což mě velmi těší, díky cestujícím tak putuje z každé této jízdenky symbolických pět korun brněnské organizaci Dům pro Julii,“ zhodnotil letní provoz Hradecké Drbně Jiří Špetla, náčelník Lanové dráhy Sněžka.

Na dobrou věc se podařilo vybral skoro půl milionu korun. Každý, kdo se nechal na Sněžku vyvézt, tak pomohl k dostavbě prvního dětského hospicu u nás, který má zahájit svůj provoz na přelomu jara a léta příštího roku. Jedná o stavbu za 188 milionů korun. Zázemí tady najdou nevyléčitelní dětští pacienti i jejich rodiče, půjde o odlehčovací pobyty.

"Jsme nesmírně vděční za vyjádřenou podporu. Naše organizace pomáhá rodinám s dětmi, kterým život omezuje a zkracuje vážná nemoc. Tato částka přispěje na poskytování mobilní péče přímo v domácnostech u nemocných dětí a rozvíjení odlehčovací služby v kamenném dětském hospici, ve kterém zahájíme provoz v létě roku 2024. Sociální a zdravotní činnost Domu pro Julii je totiž závislá na finančních darech. Děkujeme za tuto jedinečnou spolupráci a všem návštěvníkům lanovky i dalším podporovatelům, “ řekla Lucie Koudelová, sociální pracovnice Domu pro Julii.

„Jsem velmi ráda, že letošní charitativní spolupráce pomůže nejen finančně, ale i osvětou. Turisté se díky ní mohli dozvědět o možnostech podpory rodin, které pečují o nevyléčitelně nemocné děti. Osobně v tom vidím jistou symboliku. Lanovka totiž usnadňuje návštěvníkům dosáhnout krásného a pro některé i těžko dostupného vrcholu Sněžky. Organizace Dům pro Julii umožňuje některým rodinám prožít lehčí dny v náročné a vyčerpávající péči, “ uvedla starostka města Pec pod Sněžkou Ilona Karlíková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Sněžka, lanovka, Krkonoše, návštěvnost, Špetla, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Němci a Poláky se letos zvedl zájem o lanovku na Sněžku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.