Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Alej vzpomínek v Ralsku se rozrůstá o hrušně a jabloně. Bude v ní 160 stromů

Lidé mají opět možnost připojit se k vysazování nových stromů do vznikající Aleje vzpomínek v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Národní Geopark Ralsko tam pokračuje ve výsadbě aleje na památku zaniklých obcí. Letos vysází s dobrovolníky 60 nových stromů.

Alej letos doplní vysokokmeny s naroubovanou regionální odrůdou jablek nebo hrušek. Jde o staré odrůdy, ke kterým patří ty vyšlechtěné před rokem 1945. Jejich předností je vyšší odolnost proti mrazu a chorobám a lepší adaptace na měnící se klimatické i půdní podmínky. Celkem bude mít nová alej, která vzniká již od roku 2019, dohromady 160 stromů. Geopark Ralsko tak vrací do krajiny stromy, které tam kdysi obyvatelé zaniklých vsí sázeli a pečovali o ně.

Alej vzpomínek

Projekt Alej vzpomínek má za cíl obnovit historické aleje v místech zaniklých obcí a zároveň zachránit místy unikátní regionální odrůdy jabloní a hrušní. Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít. Bez mála půlstoletí působení tří různých armád, které srovnaly se zemí více než 17 obcí včetně kostelů a hřbitovů. A další tři desítky let života v divočině. Nyní mají prostřednictvím naroubovaných stromů šanci vrátit se v plné síle tam, kam patří.

Oproti předešlým letům se tento rok budou konat výsadby hned tři. V sobotu 11. listopadu je naplánovaná akce s dobrovolníky, následně v pondělí a ve středu se studenty Gymnázia Mimoň a Gymnázia Mnichovo Hradiště.

Z každé školy přijede přes 40 studentů, takže rukou na práci bude hodně. Součástí výsadby bude i prohlídka zaniklých obcí Dolní Novina a Ostroh. Chceme, aby si studenti odnesli i povědomí o tom, proč sázíme právě na tomto místě a čeho jsou součástí,“ vysvětlila Lenka Mrázová z Geoparku Ralsko.

Nová alej vzniká na místě, kde kdysi trénovali koně pro československou armádu – u zaniklého dvora Ostroh. Kdysi to býval hospodářský dvůr Hartigů, kteří jej v roce 1921 pronajali a vznikla zde hříbárna pro odchov vhodných koní pro důstojníky nově vznikající československé armády. Vojenská hříbárna kupovala přímo od chovatelů dobrá dvou až tříletá hříbata jezdeckého rázu a odchovala je do 4 let. Hříbata prodělala v hříbárně pastevní období od května do konce září. Zdejší drsnější klimatické podmínky byly vyhodnoceny jako vhodné pro odchování otužilých a výkonných vojenských koní. Dnes po hospodářském dvoře zbylo jen nevelké návrší, jehož jádrem je zarostlé zdivo původní vojenské hříbárny. Přesto je místo unikátní, staré stromy a zbytky aleje připomínají, že zde kdysi lidé hospodařili. Unikátní výhled na Ještěd potěší projíždějící cyklisty.

K vysazování se může dobrovolně připojit každý. Pro dobrovolníky je po celý den zajištěn teplý čaj, káva, drobné občerstvení a špekáčky. Sraz zájemců je v sobotu 11. listopadu 2023 v 9.00 hodin na parkovišti u Penny v Mimoni. Na místo sázení pojedou účastníci společně auty. Více informací na www.visitralsko.com  

Výsadbu podpořila Nadace ČEZ a Liberecký kraj. Projekt probíhá za spolupráce s Vojenskými lesy a statky s.p., Městem Ralsko a Městem Mimoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geopark Ralsko

Štítky bývalý vojenský prostor Ralsko, alej, staré odrůdy, Geopark Ralsko, Českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alej vzpomínek v Ralsku se rozrůstá o hrušně a jabloně. Bude v ní 160 stromů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.