Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký kraj chystá vyhlášku, jež má v krajním případě umožnit odstřel vlků

Liberecký kraj zveřejnil tento týden návrh vyhlášky, která má v krajním případě umožnit odstřel problémových vlků. Navržené opatření s platností do konce roku 2028 má mít preventivní charakter. Radní Václav Židek (Piráti) řekl, že konkrétní výskyt problémových vlků zatím v kraji neevidují.

„Opatření není reakcí na nějaký aktuální případ. I kvůli své platnosti do konce roku 2028 je nástrojem, jak se na takovou situaci připravit. Každý případ se bude rozhodovat individuálně a pod dohledem Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK), která má v kompetenci i ochranu populace volně žijících vlků obecných," uvedl radní.

Vlci se v Libereckém kraji vyskytují minimálně od roku 2014, odhadem jich tu žije několik desítek. Potvrzené zprávy o jejich výskytu jsou z CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Jizerských i Lužických hor a také Krkonoš.

Takzvané opatření obecné povahy má stanovit, jak postupovat při výskytu problematického jedince. „Na základě rozhodnutí pohotovostního štábu, v němž budou zastoupeny všechny podstatné skupiny, především Agentura ochrany přírody a krajiny, může dojít až k odstřelu vlka. Týkat se to bude případů, kdy jiné řešení, než odstranění jedince z volné přírody a vlčí populace, nebude možné. Opatření nesměřuje k plošné regulaci vlků, ani se automaticky nepředpokládá, že problematičtí jsou vlci, kteří působí škody na hospodářských zvířatech," dodal Židek.

Členy pohotovostního štábu budou zástupci AOPK, krajského úřadu, policie , veterinární správy a myslivců. „Při řešení konkrétních situací se pak členem štábu stane starosta příslušné obce, orgán státní správy myslivosti, zástupce dotčeného mysliveckého spolku, uživatelé honiteb, poškození chovatelé hospodářských zvířat, případně další odborníci dle potřeby," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla.

V navrženém opatření se počítá s tím, že bude platné pro celý kraj s výjimkou velkoplošných zvláště chráněných území. „Pro ně byl návrh obdobného opatření obecné povahy zveřejněn již v září," dodal Trdla. Připomínky k navržené krajské vyhlášce je možné posílat do 30 dnů od zveřejnění, což bylo 30. října.

Vlk obecný patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Vlci pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, zároveň ale působí škody chovatelům. I proto v posledních letech sílí hlasy k regulaci vlčí populace. Evropská komise letos na začátku září uvedla, že kvůli rostoucímu počtu vlků zvažuje uvolnění pravidel ochrany těchto šelem, které podle farmářů v řadě zemí stále častěji útočí na dobytek. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15 tisíc vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, správa, Liberecký, vlci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá vyhlášku, jež má v krajním případě umožnit odstřel vlků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.