Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberec bude hledat firmu na dodávku solárních panelů za 42 milionů na deset budov

Liberec bude hledat firmu na dodávku solárních panelů na střechy deseti městských budov. Zakázku na vybudování fotovoltaických elektráren radnice vyhlásí do několika dnů. Náklady na tento projekt město odhaduje na 42 milionů korun, z toho 17 milionů uhradí dotace z programu Modernizačního fondu ministerstva životního prostředí. Dotace pokryje zhruba 40 procent nákladů, řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

„Je to první krok ke komunitní energetice ve městě Liberec a snížení energetických nákladů," uvedl náměstek. Náklady na energie u všech deseti budov zařazených do projektu podle něj klesnou minimálně o čtvrtinu. Náměstek předpokládá, že osm budov dostane solární panely už v příštím roce a zbylé dvě o rok později.

Do projektu jsou zařazené dílny divadla F. X. Šaldy, Domov seniorů ve Františkově, nově postavený bytový dům Na Žižkově a školní objekty. Konkrétně ze sídliště Broumovská základní škola a sousední MŠ Motýlek, ze čtvrti Rochlice ZŠ Dobiášova a z Ruprechtic to jsou budovy školy a tělocvičny ZŠ nám. Míru, MŠ Beruška a MŠ Čtyřlístek.

Deset fotovoltaických elektráren na těchto budovách by mělo mít v součtu výkon zhruba 1010 kilowatt-peak (kWp), vyrobit by tak měly ročně kolem 1000 megawatthodin elektrické energie. Primárně bude zpočátku určená pro budovy, kde budou solární panely nainstalované. „V budoucnu je uvažováno zapojení fotovoltaických elektráren do komunitní energetiky po schválení příslušné legislativy," dodal Lenert.

Liberecká radnice si kvůli hledání úspor ve spotřebě energií letos v květnu zřídila speciální odbor zaměřený výhradně na energetiku. Nedávno také město s místní univerzitou, teplárnou a firmou LEEF získalo evropskou dotaci milion eur (cca 24 mil. Kč) na vytvoření komunitní energetiky ve městě. Funkční společenství pro sdílení místně vyrobené elektřiny chce mít liberecká radnice do dvou let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude hledat firmu na dodávku solárních panelů za 42 milionů na deset budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.