Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Botswaně se bude rozhodovat o zápisu ruční výroby skla na seznam UNESCO

V jihoafrické Botswaně se bude příští týden rozhodovat o zápisu ruční výroby skla na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Iniciátorem zápisu byla Francie, která je lídrem. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko.

Podle zveřejněného programu jednání je projednání nominace zařazeno do odpoledního bloku ve středu 6. prosince, řekla  Šárka Labusová z jabloneckého muzea skla a bižuterie.

Francie jako lídr oslovila ministerstvo kultury, které se obrátilo na nás, a společně jsme připravovali nejprve zápis do národního seznamu nehmotného kulturního dědictví," uvedla ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková. Na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky byla ruční výroba skla zapsána na počátku loňského roku, podle ředitelky šlo o zásadní podmínku pro návrh na zápis do UNESCO.

Na seznam UNESCO už se Česku podařilo v prosinci 2020 zapsat tradiční krkonošskou výrobu vánočních ozdob z foukaných skleněných perlí, která se dochovala ve firmě Rautis v Poniklé na Semilsku. Teď by měl být podle Valečkové záběr podstatně širší, od písku a výroby sklářské suroviny prakticky po všechny techniky ručního zpracování, jako je broušení, malování, vinuté perle, výroba trubiček, bižuterních tyčinek a podobně.

Třeba Němci se podle Valečkové snažili prosadit pouze tradiční výrobu foukaného skla, nakonec je ale definice výrazně širší. Česko je z pohledu sklářské výroby specifické. „Výjimeční jsme v tom, že u nás jsou pořád ještě všechny techniky zastoupeny, v těch ostatních zemích mají vždycky jen nějaký segment," dodala Valečková. Partnerem projektu je také jablonecká střední škola řemesel a služeb. Nabízí několik sklářských oborů, které se v Česku nikde jinde neučí, jako je foukání technického skla, učí také výrobce skleněné a kovové bižuterie, zlatníky nebo klenotníky.

Z pohledu sklářské a bižuterní výroby a výroby šperků má Liberecký kraj ve světě unikátní postavení, napříč krajem je 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, ateliérů, muzeí a škol. Výroba s vysokým podílem ruční práce stále v kraji zaměstnává tisíce lidí. Turistům prezentuje výrobu projekt Křišťálové údolí (Crystal Valley), značku kraj v polovině roku 2019 odkoupil od sklářské firmy Preciosa a dál ji rozvíjí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Crystal Valley

Štítky ČR, Botswana, památky, sklo, muzea, UNESCO, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Botswaně se bude rozhodovat o zápisu ruční výroby skla na seznam UNESCO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.