Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Africký mor potvrdily za rok v Libereckém kraji laboratoře u 56 divokých prasat

Od loňského 1. prosince, kdy byl zveřejněn první případ afrického moru prasat v Libereckém kraji, potvrdily laboratoře nákazu u 56 divočáků, které se myslivcům podařilo najít nebo ulovit. Z toho 55 kusů bylo uloveno či nalezeno na Frýdlantsku, pozitivní byl také jeden kus ulovený na Českolipsku. Naposledy laboratorní vyšetření potvrdilo africký mor u divočáka uloveného 7. listopadu v katastru Frýdlantu, sdělil zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Do žádného chovu se nákaza nedostala.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy. Podle veterinární správy je pravděpodobné, že nákaza se do Čech dostala z Polska. První případ afrického moru potvrdily před rokem laboratoře u uhynulého divokého prasete nalezeného u Jindřichovic pod Smrkem nedaleko hranic s Polskem.

S africkým morem prasat se naposledy potýkalo Česko v roce 2018 na Zlínsku. V Libereckém kraji jsou v souvislosti s nákazou vymezena dvě uzavřená pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují katastry 44 obcí. Obklopuje je nárazníková oblast zvaná uzavřené pásmo I, které zahrnuje 166 katastrálních území a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji.

V celé oblasti mohou divočáky lovit jen proškolení lovci a každý ulovený kus se musí vyšetřit na africký mor. V souvislosti s nákazou bylo podle Majera na africký mor vyšetřeno 159 divočáků, které našli mrtvé, z toho 65 nalezených v prvním pásmu a 94 v tom druhém. Od objevení nákazy odlovili myslivci v oblasti 3035 divočáků. Kvůli větší motivaci dostávají myslivci za nalezení či ulovení divokého prasete odměnu. „Na zástřelném bylo dosud lovcům v obou pásmech vyplaceno 2,365 milionu korun a na nálezném 318 tisíc korun," dodal Majer.

V listopadu také spustila Státní veterinární správa další fázi informační kampaně proti šíření afrického moru. Hlavním cílem je zvýšit informovanost o nemoci a snížit tím riziko šíření nákazy z Libereckého kraje do dalších regionů České republiky. Na informační plakáty v pěti jazycích mohou lidé narazit na odpočívadlech hlavních silničních tahů, na hraničních přechodech a na mezinárodních letištích. Upozorňují na rizika šíření afrického moru prasat potravinami za přispění člověka, zaměřují se mimo jiné na dálkové řidiče, kteří mohou třeba svými svačinami nákazu roznést.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, lesy, chov, myslivost, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Africký mor potvrdily za rok v Libereckém kraji laboratoře u 56 divokých prasat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.