Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Kvůli tání ledu umisťují majitelé domů zábrany s upozorněním. Je to nepřípustné, tvrdí policie

Majitelé domů v zimním období čelí problémům s tajícím sněhem a ledem, který padá na chodníky. Instalují proto zábrany na střechy. To ale komplikuje zimní údržbu a přesunuje se tím tak odpovědnost na chodce a řidiče. Policie upozorňuje, že je povinností majitelů zajistit střechy proti pádu sněhu a ledu na veřejné komunikace, a varuje před správním řízením až s půlmilionovou sankcí.

V zimním období se majitelé domů potýkají s problémy, kdy ze střechy taje sníh a led a padá na chodníky. Takovou situaci řeší majitelé zábranami upozorňující na padající sníh a led ze střech. To však ale není možné. Vytlačují totiž chodce do silnic a brání tím zimní údržbě.

„Technika kvůli zábranám po chodníku neprojede, když chceme upozornit majitele domů na nedovolený zábor chodníku, tak je často nenajdeme,“ sděluje Lenka Čapuchová z oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu. 

Mnoho majitelů budov však namítá, že je to účinné opatření. Podle nich je lepší jít po silnici, než aby chodci spadlo nečekaně něco na hlavu. „To je ale nepřípustné,“ tvrdí Policie ČR. „Je povinností majitele domu zajistit střechu proti pádu sněhu a ledu na přilehlé komunikace. Umísťování zákazů považujeme za přenášení odpovědnosti majitelů domů na jiné občany – řidiče a chodce, případně na úřad,“ říká se v oficiálním vyjádření české policie. 

Kromě toho, že zábrany překáží zimní údržbě, se také majitelé vystavují správnímu řízení s až půlmilionovou sankcí. Podle Jany Munclingerové z oddělení dopravního a silničního, která má na starosti zvláštní užívání komunikace a povolování dopravních staveb, se majitelé domů takovým chováním vystavují možnému správnímu řízení dle zákona o pozemních komunikacích za nedovolený zábor či uzavírku komunikace s možnou sankcí až půl milionu korun. „A tato sankce platí jak pro právní, tak fyzické osoby,“ upozorňuje Munclingerová s tím, že odpovědnost za případný úraz, který nastane v důsledku toho, že chodec musí kvůli zábraně vstoupit na komunikaci, může být připsána vlastníkovi objektu. 

Majitel nemovitosti se tedy musí postarat o to, aby sníh a led ze střechy jeho objektu na veřejná místa nepadal. Tuto problematiku upravuje i občanský zákoník v § 1019: „Vlastník pozemku má právo požadovat, aby soused upravil stavbu na sousedním pozemku tak, aby z ní nestékala voda nebo nepadal sníh nebo led na jeho pozemek.“

Jak tedy tuto situaci mají majitelé budov řešit? Označit místo by měli tak, aby označení nebránilo v zimní údržbě. Vhodná je například páska podél uliční strany domu s upozorněním na padající led a sníh. „Ale to nezbavuje majitele povinnosti postarat se o to, aby led a sníh nepadal,“ dodává Čapuchová a zároveň žádá občany, aby byli obezřetní, a zvláště při oblevě si kontrolovali střechy nad svými hlavami.

Městští policisté sledují sněhové převisy a potenciálně nebezpečné rampouchy. V případě, že nejsou odstraněny, informují vlastníky domů o nutnosti řešení této situace.


 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky Zima, led, sníh, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

Už vidím toho staršího pána co mi pronajímá byt ve své domě, jak leze po střeše a shazuje sníh a rampouchy. Zákon je zase jenom bič na obyčejné vlastníky kteří jsou rádi že se jim nemovitost tak nějak zaplatí sama na nájemném a možná jim zbude pár kaček do kapsy.... Dřív tohle bylo normální, prostě zábrana s cedulí. Člověk to normálně obešel a nic se nestalo, a hlavně si žádná pražská kavárna neběžela stěžovat na nejbližší úřad... tahle doba je vážně ubohá.

Pondělí, 11. prosince 2023, 06:47Odpovědět

Kvůli tání ledu umisťují majitelé domů zábrany s upozorněním. Je to nepřípustné, tvrdí policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.