Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za odpady zaplatí obyvatelé Nového Boru příští rok 900 korun, o téměř třetinu více

Za svoz a likvidaci odpadu zaplatí v příštím roce obyvatelé Nového Boru na Českolipsku 900 korun místo současných 700 korun. Je to o téměř 30 procent víc. O zvýšení poplatku rozhodlo zastupitelstvo. Hlavním důvodem jsou rostoucí náklady spojené s likvidací odpadů, v roce 2025 by se poplatek zvyšovat neměl, řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná.

„Vládní konsolidační balíček přesunul některé služby do vyšší daně z přidané hodnoty, včetně odvozu odpadu. To znamená zvýšení DPH z 15 na 21 procent. Výrazně se navyšuje i cena skládkovného za směsný odpad jako poplatek státu, další vyšší stovky korun si účtuje skládka za uložení odpadu. Přestože budou náklady dále růst a s tím i zátěž na rozpočet, jsme si vědomi razantního navýšení poplatku pro domácnosti, a proto ho neplánujeme pro rok 2025 zvyšovat," uvedl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Náklady zvýšil i nový zákon o odpadech z roku 2021, který výrazně zvyšuje poplatek za skládkování. Za původní cenu 500 korun za tunu se nyní smí uložit pouze omezené množství kilogramů na osobu. Letos to bylo 180 kilogramů a cokoliv navíc už stálo dvojnásobek. „V současnosti každý obyvatel Nového Boru vyprodukuje 260 kilogramů ročně a celkové množství odpadu, které letos uložíme na skládce, je zhruba 3000 tun. Za 1000 tun tak musíme zaplatit dvojnásobný poplatek za skládkování," doplnila vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová.

V dalších letech náklady dál porostou, a od roku 2025 navíc obce musí vytřídit nejméně 60 procent směsného odpadu, za nesplnění zaplatí pokutu. Na provoz obecního systému odpadového hospodářství město dlouhodobě doplácí. I proto se od roku 2017 poplatek za odpad postupně zvýšil z původních 500 korun až na 900 pro příští rok. „Z rozpočtu města jsme loni zaplatili za každého obyvatele 490 korun, ani navýšení poplatku nepokryje náklady, které s likvidací odpadu máme,“ řekl Dvořák.

Náklady na odpadové hospodářství snižuje třídění odpadu. V Novém Boru, Arnultovicích, Janově, Pihelu a Bukovanech mají lidé k dispozici na 75 místech 363 nádob na tříděný odpad. Vedle toho město zajišťuje jednou měsíčně pytlový sběr papírů a plastů. Obyvatelé mohou také zdarma odvážet objemný odpad do sběrného dvora. Od roku 2025, kdy by měl svoz odpadu převzít nový dodavatel, plánuje město zavést systém door-to-door, který počítá s přistavením nádob na tříděný odpad přímo k rodinným domům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, odpady, správa, peníze, Nový Bor, 2024

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odpady zaplatí obyvatelé Nového Boru příští rok 900 korun, o téměř třetinu více  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.