Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jablonec chystá investice za čtvrt miliardy. Opraví Šumavu i ubytovnu ve Střelecké ulici

Revitalizace lesoparku v části Kokonín nebo přestavba bývalé ubytovny ve Střelecké ulici na sociální bydlení, to jsou největší investiční akce, které pro příští rok plánuje Jablonec nad Nisou. Do oprav a rekonstrukcí dá město 268 milionů korun, bezmála pětinu z rozpočtu 1,5 miliardy korun. Další peníze budou do investic nasměrovány v únoru, jakmile budou známé výsledky hospodaření letošního roku, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Na dopravu a infrastrukturu plánuje Jablonec příští rok vydat 46,7 milionu korun, na modernizaci, rekonstrukce a přestavby je v rozpočtu přes 150 milionů korun a dalších 42 milionů dá radnice do přípravy nových projektů. Nejnákladnější akcí je revitalizace lesoparku v Kokoníně včetně opravy památníku padlým. Projekt za 25 milionů korun zahrnuje nové vodní prvky, pěšiny, altánek, mobiliář, úpravu zeleně a informační tabule. Na akci má město slíbenou dotaci z evropských fondů z programu integrovaných územních investic (ITI) pro aglomeraci Liberec - Jablonec.

„Jednou z velkých investic příštího roku bude přestavba městské ubytovny ve Střelecké ulici. Za 21 milionů korun by mělo vzniknout šest bytů pro seniory. Další velkou položkou v rozpočtu je třetí etapa revitalizace sídliště Šumava, oceněná částkou 18 milionů korun. Zahrnuje rekonstrukci komunikace, chodníku, opěrné zdi a veřejného osvětlení, projekt má alokovanou dotaci v rámci ITI," doplnil náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti). Revitalizace sídliště podle něj zahrnuje také obnovu veřejné zeleně za další tři miliony korun.

Bezmála 85 milionů korun dá město do obnovy škol. Největším projektem je modernizace učeben Základní školy Arbesova za 16 milionů korun, na 15 milionů přijde modernizace školní kuchyně Základní školy Pasířská. Rozpočet počítá i s 15,5 milionu korun na modernizaci Základní školy 5. května. „Na základě skutečného hospodářského výsledku se v únoru 2024 předpokládá větší rozpočtové opatření, v rámci kterého bude rozpočet této modernizace navýšený," dodal Chuchlík. I na tuto akci by podle něj měla radnice získat peníze z ITI.

V rozpočtu města na příští rok je podle Chuchlíka i několik větších položek na projektovou přípravu. „Týká se to především větších projektů zařazených do ITI, jako je dopravní terminál, Mateřská škola U Přehrady, proměna Tyršových sadů, Kantorova vila nebo příprava nových významných záměrů, jako je parkovací dům u terminálu, urbanismus dolního centra, řešení Horního náměstí nebo obnova městských lázní. Věřím, že tyto projekty mají potenciál posunout Jablonec dopředu, udělat z něj přívětivější a atraktivnější město," dodal primátorův náměstek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, stavby, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chystá investice za čtvrt miliardy. Opraví Šumavu i ubytovnu ve Střelecké ulici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.