Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lanovka na Ještěd památkou nebude. Ministerstvo kultury návrh na prohlášení zamítlo

Ministerstvo kultury neprohlásí lanovou dráhu z Horního Hanychova na Ještěd za kulturní památku. Rozhodlo o tom v první polovině prosince.

V odůvodnění se mimo jiné uvádí, že vzalo při svém rozhodování především v úvahu dvou veřejných zájmů, a to zájmu na ochraně kulturního dědictví s veřejným zájmem bezpečné veřejné dopravy a zájmem na ochranu a zdraví obyvatel. Prohlášení lanovky za památku zamítlo i přes skutečnost, že se pro prohlášení za památku vyslovily všechny dotčené orgány státní památkové péče.

Podrobněji se ministerstvo nechce zatím k rozhodnutí vyjadřovat. Jeho mluvčí Iva Awwadová to odůvodnila tím, že rozhodnutí prozatím nenabylo právní moci a běží lhůta na odvolání.

Stále běží lhůta pro podání rozkladu, rozhodnutí není pravomocné. Nicméně, pokud někdo z účastníků řízení podá rozklad, bude adresován ministrovi kultury. Zároveň i proti pravomocnému rozhodnutí může být podán přezkum,“ vysvětlila mluvčí s tím, že jasno bude asi v polovině ledna.

Návrh na prohlášení lanovky za kulturní památku podal v říjnu letošního roku Milan Starec z Liberecka, který mimo jiné dříve organizoval spolu s dalšími petici za její zachování v původním stavu a zohlednění toho v případě, že se uskuteční její obnova a znovu zprovoznění. Rozhodnutí o tom, že lanovka nebude památkou nepřišlo od ministerstva jemu, ale účastníkům řízení, Českým drahám a Českým radiokomunikacím. Informovány byly také instituce, které se k návrhu vyjadřovaly, tedy Krajský úřad Libereckého kraje, liberecký magistrát a liberecký Národní památkový ústav. Podle zákona totiž navrhovatele vůbec ministerstvo o rozhodnutí informovat nemusí a je pouze na jeho uvážení, zda verdikt navrhovateli sdělí.

Nebyl jsem dodnes informován ani o začátku řízení, ani o jeho konci. Jen vím, že dorazilo rozhodnutí na památkový ústav a seznámil jsem se s ním. Přitom ministerstvo kultury mi slíbilo, že pokud bude řízení zahájeno, budou mě informovat,“ popisuje Starec a doplňuje: „Nyní, potom co jsem se dozvěděl, že nějaké rozhodnutí existuje, avšak mě jako navrhovateli vůbec nedorazilo, jsem se opět tázal na ministerstvu. Čekám na vyjádření.

Pokud jde o samotné rozhodnutí, neskrývá zklamání. „Mrzí mě to. Ministerstvo se podle mého přiklonilo zejména k vyjádření krajského úřadu, který nechtěl zahrnout dolní stanici lanovky a následně přihlédlo i k vyjádření Českých radiokomunikací, které tvrdí, že prohlášení za památku zamezí obnově lanové dráhy, což je podle mého nesmysl,“ myslí si Starec.

Národní památkový ústav (NPÚ) v Liberci dostal rozhodnutí na vědomí, neboť byl ministerstvem kultury v průběhu řízení požádán, aby dopracoval podaný návrh.

Účastník řízení je pouze ten, kdo má ke konkrétní věci vlastnická práva. Proto občanský navrhovatel nemusí dostat vůbec žádnou zpětnou vazbu,“ vysvětlil ředitel libereckého NPÚ Miloš Krčmář. Odůvodnění rozhodnutí jej poněkud překvapilo, zejména s ohledem na podporu řady odborných institucí zabývajících se ochranou dědictví tohoto typu.

Policie kvůli pádu lanovky na Ještědu obvinila čtveřici lidí a právnickou osobu. Stíhá je za obecné ohrožení

Po dvou letech od pádu lanovky na Ještědu dokončila policie vyšetřování případu. Policisté zahájili trestní stíhání čtveřice fyzických a jedné právnické osoby. Všichni jsou obviněni ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Kromě Českých radiokomunikací s prohlášením lanovky za kulturní památku nesouhlasí ani České dráhy. Jak uvádí v odůvodnění, obávají se toho, že její prohlášení by znemožnilo nutné úpravy na stanicích tak, aby bylo možné obnovit provoz lanové dráhy na Ještěd.

Lanová dráha na Ještěd byla slavnostně uvedena do provozu v červnu roku 1933. Visutá lanovka má dvě stanice, dolní stanici v Horních Hanychově a horní stanici na Ještědu. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka větší rekonstrukcí a jezdila nepřetržitě až do 31. října roku 2021, kdy došlo z důvodu destrukce tažného lana k pádu kabiny. Provoz lanovky je od té doby zastaven.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČD

Štítky lanovka, Ještěd, památka, rozhodnutí, Liberec

Lanovka na Ještěd památkou nebude. Ministerstvo kultury návrh na prohlášení zamítlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.