Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kritizovaný parkovací dům kraje v Liberci je v provozu. Vyšel na téměř čtvrt miliardy

Liberecký kraj v úterý zahájil provoz parkovacího domu, s pomocí evropské dotace ho vybudoval za 246 milionů korun u svého sídla v dolním centru Liberce. Podle kritiků v místě zkomplikuje dopravu. Výtky vedení kraje odmítá.

„Je to investice, kterou jsme museli udělat proto, že to okolí krajského úřadu vypadalo tak, jak vypadalo. Byl to brownfield. Počet lidí, kteří tady parkují za posledních osm roků od postupné rekonstrukce celého areálu narostl. Jednak se na to původní parkoviště (auta) nevešla a jednak tam plánujeme park, náplavku a další kultivaci veřejného prostoru. A bez parkovacího domu to nebylo nijak řešitelné," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Dům pojme 244 aut, z toho pro krajský úřad a další instituce je k dispozici 144 míst a zbývajících 100 pro veřejnost. Mezi hlasité kritiky výstavby patří liberecký opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Zelení). „Tohle se tady nemělo stavět. Je to křeč. Tady se musí jet přes Košickou, jednou z nejzasekanějších křižovatek ve městě, a otočit kolem Fügnerovy ulice, kde je největší množství lidí a zaparkovat v centru města," řekl.

„Kdyby se tady dělal prostor pro parkování úředníků, tak se nemusel stavět žádný parkovací dům, protože 130 míst tady bylo. Kvůli náplavce jich ubude nějakých 30, takže by se to dalo vyřešit i bez té čtvrtmiliardové investice," uvedl Felcman. Parkovací dům bude fungovat v režimu P+R, tedy ve spojení s veřejnou dopravou. I tuto funkci liberecký zastupitel zpochybňuje. „Předstírá se, že je to parkovací dům park plus ride. Ale to není. Je to jenom parkovací dům v centru, který do něj zavléká velké množství aut," dodal.

Výstavbu hájí kraj i náměstek primátora Liberce Jiří Janďourek (SLK). Podle něj dům na vnitřním městském okruhu odpovídá koncepci plánu udržitelné mobility. Na okruhu chce mít město odstavná parkoviště. „Liberec má tu smůlu, že městem vede rychlostní komunikace. To znamená, dle mého soudu, že budování odstavných parkovišť P+R někde ve Vesci, kde byste odstavili auto a jeli MHD do centra, je pro mě úplně fikce," uvedl náměstek.

Aby parkoviště bylo v režimu P+R a bylo na něj možné čerpat evropskou dotaci, byla jednou z podmínek vzdálenost od MHD do 200 metrů. Kraj odmítá, že by kvůli získání dotace 60 milionů inicioval současné stěhování tramvajové zastávky z Rybníčku o desítky metrů mezi kulturní dům a obchodní centrum Forum. To potvrdil i Janďourek. Podle něj jsou obě místa vzdálená od parkovacího domu 198 metrů. „Zastávka se vrací na místo, které vybudoval dopravní podnik při stavbě obchodního centra Fóra. Koncepce dopravního podniku byla taková, že před Forem bude jedna zastávka a přibude ještě jedna u finančního úřadu," dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, stavby, automoto, správa, parkování, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K L

Bravo! Každé parkovací místo je veliké plus pro rozvoj města. Pindalové typu Felcman, by měli jít dělat něco užitečného.

Středa, 3. ledna 2024, 14:56Odpovědět

Kritizovaný parkovací dům kraje v Liberci je v provozu. Vyšel na téměř čtvrt miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.