Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Provoz v areálech v Libereckém kraji ovlivňoval vítr, podmínky jsou jinak dobré

Provoz ve skiareálech v Libereckém kraji ve čtvrtek ovlivnil silný vítr, v některých kvůli tomu ráno provozovatelé nemohli spustit lanovky. Podmínky pro lyžování jsou ale jinak nadále dobré, neublížila jim ani obleva s deštěm, vyplývá z vyjádření provozovatelů středisek. S opatrností je sjízdná i magistrála pro běžkaře v Jizerských horách.

Z běžkařských tratí odtála asi polovina sněhu. „Začínají na ní být vytátá místa. A jak dnes hodně fouká, tak je ve stopě i jehličí," uvedl Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu. Kunc předpokládá, že magistrálu pro běžkaře znovu upraví dnes večer. „Má se ochladit," dodal.

Ve skiareálech v Libereckém kraji problém se sněhem nemají, v některých leží na svazích i přes metr sněhu. „Déšť to lehce utáhnul a je to hezké lyžování," řekl ředitel skiareálu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou Filip Braun. Problémy dnes ale dělal v Rokytnici s 16 kilometry sjezdovek silný vítr. „Od pondělí jsme věděli, že dnes by mělo foukat nejvíc a zítra (v pátek) už by mělo být bezvětří," dodal Braun. Rokytnický areál ale není jediný v kraji, kde dnes museli odložit zahájení provozu lanovek, ráno nejezdily ani na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách a Javorníku u Liberce.

Podle předpovědi by se ale na víkend do hor mělo vrátit zimní počasí. „Předpověď je dobrá," řekl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Ski bižu provozuje tři největší zimní střediska Jizerských hor - Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. „Špičák pojede celý, na Severáku k severu přidáme jih a v Bedřichově pojede to, co bylo. To znamená Malinovka, dětský a Pastviny," dodal Bažant.

Více sjezdovek na víkend nabídne Ještěd v Liberci. V provozu opět bude, zejména u rodin s dětmi, oblíbená sjezdovka na Pláních, na níž mohli lidé lyžovat minulý víkend poprvé po pěti letech. To se podle ředitele skiareálu Radka Chalupy výrazně projevilo i na návštěvnosti Ještědu. „Liberečané byli natěšení, bylo perfektní počasí a měli jsme v sobotu 3200 hostů a v neděli 2900, to nepamatujeme," uvedl Chalupa.

I podle něj jsou podmínky k lyžování stále velmi dobré. „I přes oblevu posledních dnů jsou hlavní sjezdovky v dobrém stavu," řekl. Sníh podle něj odtál jen z Beranovy cesty, kvůli tomu byla ve čtvrtek mimo provoz sjezdovka Liberecká, pro kterou byla tato cesta spojnicí k lanovce Skalka. Tuto sjezdovku budou moci lyžaři znovu využít už v pátek, neboť začne jezdit i druhá lanovka v areálu zvaná Černý vrch.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, ještěd, jizerky, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz v areálech v Libereckém kraji ovlivňoval vítr, podmínky jsou jinak dobré  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.