Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bedřichov kvůli zrušené Jizerské 50 přijde o desítky milionů, odhadl starosta

Bedřichov a okolní obce přijdou kvůli zrušenému závodu běžkařů Jizerská 50 řádově o desítky milionů korun. Velká ztráta je to zejména pro podnikatele v cestovním ruchu, restaurace, bufety, ubytovatele, řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NK pro Bedřichov). Loni se Jizerské 50 zúčastnilo přes 9000 profesionálních i amatérských závodníků.

„Finanční ztráta bude určitě v desítkách milionů korun obratu toho regionu. Co se týká stravovacích služeb, tak zcela určitě. Co se týká hotelů, tak tam záleží, jaké mají obchodní podmínky, jaké jsou vybrané zálohy, jestli ti lidé skutečně nepřijedou, jestli jim to přesunou na jiný termín," uvedl starosta. Podle něj tím i utrpí prestiž obce. „Je to v tuto chvíli docela negativní reklama, že nemáme sníh, i když v tom nejsme sami. Samozřejmě ani okolní hory ho nemají," dodal.

O zrušení 57. ročníku Jizerské 50 rozhodli organizátoři v sobotu kvůli nedostatku sněhu a nepříznivé předpovědi počasí. „Už i ty poslední zimy byly takové, že jsme měli namále. A před deseti lety se také zrušila padesátka. Takže musíme být na to připravení a nebrat to jako status quo," řekl starosta.

V Bedřichově a okolních obcích je v hotelích a penzionech kolem 2000 lůžek. Zhruba 150 závodníků a členů jejich doprovodu měl mít ve svých hotelích v Bedřichově a Jablonci nad Nisou ubytovaných hoteliér František Jelínek. Tomu, že by volná místa po běžkařích zaplnily rodiny dětí, které mají nyní jarní prázdniny, nevěří. „Na to je už pozdě. Člověk před tou volbou stojí už nejdéle na podzim. Buďto dá přednost Jizerské 50, což já činím, nebo máte druhou možnost a jít na jistotu. To znamená, že každý věděl, že jsou v tomto termínu prázdniny v Praze a v Brně. To jsou dvě velké lokality a zájem byl veliký. A v říjnu, v listopadu samozřejmě lidé nemohli vidět, že nebude sníh, když si to zamlouvali. Teď z hlediska počasí to pro ně zajímavé není," dodal Jelínek.

Právě kvůli tomu, že se Jizerská 50 koná v termínu jarních prázdnin, se její zrušení dotkne jen části ubytovatelů. Řada provozovatelů chat či penzionů v Bedřichově i okolí totiž spíše preferuje týdenní pobyty, než aby ubytovali závodníky a jejich doprovod jen na prodloužený víkend. Mezi ně patří například Prezidentská chata. „Z obchodního hlediska není pro nás zrušení závodu žádná ztráta, preferujeme v tomto období pobyty od soboty do soboty. A jsme rádi, že volná místa teď nemáme," řekla za Prezidentskou chatu Milena Lánská.

Dopad na ostatní místní podnikatele v cestovním ruchu podle starosty Beřichova mírní alespoň to, že už nejsou tolik závislí na zimní sezoně jako dříve, kdy z ní mívali až 80 procent příjmů. „To už určitě deset let neplatí. České hory a speciálně Bedřichov se samozřejmě zaměřuje už i na letní sezonu. Dneska je to třetina letní prázdniny, třetina zima a třetina zbytek roku, kdy máme nějaké akce a tak dále," dodal Holub.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky ČR, hotely, lyžování, počasí, Bedřichov, Jizerská 50

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichov kvůli zrušené Jizerské 50 přijde o desítky milionů, odhadl starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.