Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Horní tok Černé Nisy v Jizerských horách představuje návštěvníkům naučnou stezku

Horní tok Černé Nisy v Jizerských horách představuje naučnou technicko-přírodní stezku. Její prezentace věnuje pozornost lesnictví, ochraně přírody, zoologii a technice.

„Příroda nás láká k výletům a návštěvám krásných míst v našem kraji. Není tu ale primárně pro vyplnění našeho času. Její význam a funkce je třeba lidem představovat a vysvětlovat návštěvníkům, jak se mají v přírodě chovat. K tomu je nutná spolupráce ochrany přírody a těch, kteří připravují a organizují turistickou nabídku. Naučné stezky jsou jednou z cest, jak to udělat,“ sdělila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa se skládá ze tří částí a vede ze Sedla Maliníku. „Trasa vede ze Sedla Maliníku po trase podzemního přivaděče vody z přehrady na Černé Nise, který míří tříkilometrovým kanálem do objektu označovaného jako vodní zámek. Odtamtud voda padá kilometr dlouhým potrubím na turbíny vodní elektrárny Rudolfov, vybudované po stavbě přehrady v letech 1924–1927,“ uvedl Jan Mikulička, odborný zaměstnanec vztahů s veřejností.

Druhá část naučné stezky vede po dřevěném chodníku na levém břehu vodního díla z let 1902–1905. To slouží jako akumulační nádrž chránící údolí pod přehradou před povodňovým nebezpečím. Navzdory umělé stavbě však vytváří dojem kanadských nebo skandinávských horských jezer. 

Poslední část vede po hranici vzácného území zdrojnice Černé Nisy. „Třetí část míří po hranici velmi cenného území zdrojnice Černé Nisy, které se rozprostírá v údolí pod Olivetskou horou ve výšce cca 820 metrů. Jedná se o významnou neporušenou zónu s výskytem tetřívka obecného. Naučná stezka končí na Hřebínku na rozvodí povodí Černé Nisy a Smědé. Stezka je významným připojením turisticky exponovaného Bedřichova na centrální trasu Hřebenovky na Hřebínku,“ doplnil Mikulička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Jizerské hory, Černá Nisa, naučná stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horní tok Černé Nisy v Jizerských horách představuje návštěvníkům naučnou stezku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.