Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zakázku na opravu bazénu v Liberci získal Metrostav, vyhrál s cenou 748,8 milionů korun

Zakázku na modernizaci městského bazénu v Liberci získala firma Metrostav DIZ. Její cena 748,8 milionu korun bez daně byla z šesti nabídek nejnižší. Výběr ve čtvrtek schválila mimořádná rada města. Jediný hodnotící parametr byla cena, řekl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Zároveň upozornil, že výsledek soutěže není definitivní. „Teď poběží patnáctidenní odvolací lhůta a pak uvidíme," dodal. Náměstek předpokládá, že pokud nenastanou nějaká komplikace, smlouvu by mohli s Metrostavem DIZ podepsat a staveniště následně předat v dubnu.

Pro Liberec jde o jednu z největších zakázek v jeho novodobé historii. Opravu sportoviště potřebuje, důležitá technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Areál čeká i přestavba. Nejvýraznější změnou bude, že v něm už nebudou samostatné šatny pro muže a ženy v přízemí, ale vznikne jedna velká bezbariérová šatna v suterénu objektu. Wellness bude na místě dnešních dámských šaten a fitness na místě pánských šaten. Na svém místě tak kromě bazénů zůstane jen restaurace.

Město přitom původně předpokládalo, že cena za rekonstrukci se vyšplhá až na miliardu bez daně. „Tak výrazné snížení ceny je pochopitelně důsledkem celkového poklesu cen stavebních prací v tomto roce. I v jiných zakázkách se dnes dosahuje finanční úspory cca 20 až 30 procent oproti předpokládaným cenám. Ty vycházejí z ceníků stanovených v minulém roce, kdy došlo ke skokovému navýšení cen z důvodu vysoké inflace,“ vysvětlil opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem), který byl zástupcem opozice ve výběrové komisi k výběru dodavatele.

Podle něj k nižší cen přispěla úprava zadávací dokumentace. „První verze dokumentace předložená náměstkem Židkem obsahovala podmínky, které by mohlo splnit jen minimum firem. Především zcela specifické reference na zakázky, kdy bylo v bazénu provedeno speciální měření drah, nebo specifické požadavky na zateplení toboganu. Analýzou staveb bazénů v posledních 15 letech jsem doložil, že vedle Metrostavu by hypoteticky mohla předmětnou podmínku na referenci splnit již jen jedna další stavební firma, společnost STRABAG. Žádná další," vysvětlil Felcman.

Zakázku nakonec přesto vyhrál Metrostav, podle Felcmana ale díky úpravě podmínek mohla být cena nižší. „Metrostav poslední roky realizoval v Česku nejvíce obdobných staveb a od začátku byl favorit. Úpravy zadávací dokumentace na něj ale vytvořily tlak. Bylo jasné, že bude čelit konkurenčním nabídkám a s cenou musel jít níž. Jestli moje aktivita přispěla k úspoře 50, 100 či více milionů, o tom lze jen spekulovat. Malá částka to ale nebude," dodal zastupitel.

Kvůli modernizaci bude plavecký stadion dva roky uzavřený. „Provoz ukončíme 31. března," řekl provozní ředitel bazénu Leoš Borkovec. Před zahájením rekonstrukce bude nutné areál ještě vyklidit.

V plaveckém stadionu z poloviny 80. let minulého století jsou tři bazény, tobogany, sauny, vířivky a další atrakce. Návštěvnost v posledních letech byla nadprůměrná. Předloni měl 490 tisíc návštěvníků a loni skoro 600 tisíc. „Teď ten zájem trochu klesl," řekl Borkovec. Míní, že jedním z důvodů je i nejistota, dokdy zůstane bazén otevřený. Symbolické rozloučení s bazénem chystá jeho provozovatel už na tuto sobotu, odpoledne bude uvnitř program pro děti a večer vystoupí Vladimír Hron se svou show.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, Liberec, bazén, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakázku na opravu bazénu v Liberci získal Metrostav, vyhrál s cenou 748,8 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.